Przepis kulinarny
Sałatka ruska Autor: Ania   Data: 31.10.2002
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=80
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? 15 zł średni 20 min. ?

Składniki:

- 5 dużych ziemniaków (ugotowane w mundurkach i oczywiście obrane), - 1 średnia pora (lub 1 cebula), - 3-4 kiszone ogórki, - 4 jajka (ugotowane na twardo), - majonez (najlepiej winiary lub helmanz) - ok.2 dużych łyżek, - musztarda francuska (ta z gorczycą) - pół małej łyżeczki od herbaty, - sól i pieprz do smaku.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki, ogórki i jajka pokroić w niezbyt drobne kawałki (Dużo większe niż do tradycyjnej sałatki jarzynowej). Białą część pory pokroić w cieniutkie ćwierćtalarki. Wszystko wrzucić do jednej michy, wymieszać, dodać majonez, musztardę, sól i pieprz do smaku. Wstawić do lodówki na ok. 10 minut, i ... gotowe. Smacznego

Potrzebne przybory:

Garnek (do gotowania ziemniaków i jajek), nóż i deska (do pokrojenia składników), miska i łyżka (do wymieszania sałatki), lodówka - do schłodzenia sałatki Ręce - do zrobienia tego wszystkiego i uśmiechy - do ..., bo się zawsze przydają.

Jak podawać?

Według własnej fantazji.

Uwagi:

Do sałatki mozna dodać pieczarki w sosie własnym (najlepiej cały, mały słoiczek firmy "Urbanek") i wtedy mamy sałatkę pieczarkową. Dla tych, którzy maja problem ze zgagą polecam sparzenie pokrojonej już pory.

Czas przygotowania:

Czas przygotowywania produktów - 20 minut (gotowanie ziemniaków i jajek). Czas wykonania samej sałatki z przygotowanych produktów - 20 minut.

« Powrót