Przepis kulinarny
Karp w sosie pieczarkowym Autor: MONIKA   Data: 10.10.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=8010
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 45 min. ?

Składniki:

karp, pieczarki, śmietana 30%, mąka, woda, olej i przyprawy sól, pieprz, papryka słodka.

Jak przyrządzić?

Karpia dzielimy na małe porcje, lekko solimy, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażonego karpia odkładamy na bok i na tym samym oleju smażymy pieczarki pokrojone w cienkie plasterki. Pieczarki muszą być złociste i chrupiące. Do krojenia możemy urzyć tarki do mizerii. Następnie na czystej już patelni układamy karpia i usmażone już pieczarki, polewamy wodą i śmietaną oraz doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką -według uznania. Wszystko lekko mieszamy i dusimy pod przykrywką. Jeśli jest za gęste polewamy troszkę wodą a gdy jest za rzadkie posypujemy troszkę mąką. Dobry przepis na wigilię. Smacznego...

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:

Czas przygotowania:

« Powrót