Przepis kulinarny
Barszcz czerwony-inaczej Autor: LENCIA   Data: 24.10.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=8127
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 120 min. ?

Składniki:

* 1 kg buraków * kawałek mięsa wołowego [może być wieprzowina] * mała włoszczyzna * sok z 2 cytryn * cukier [według uznania] * sól * pieprz * 4 ząbki czosnku * około 2 kilo ziemniaków * 150 g słoniny * 2 cebule * 200 g boczku wędzonego

Jak przyrządzić?

Zagotować wodę, dodać starte buraczki oraz włoszczyznę pokrojoną na małe części. Dodać mięso. Gotować do miękkości. Dodać czosnek [drobno posiekany], sól, pieprz, cukier. Wycisnąć sok z cytryn i dodać do zupy. ************************************************************ Ziemniaki ugotować osobno[tradycyjnie]. Słoninę rozpuścić ,podsmażając skwarki,dodać cebulę oraz boczek, podsmażyć na złoty kolor... Boczek razem ze skwarkami i cebulą wymieszać razem z ziemniakami.

Potrzebne przybory:

garnek, nóż, patelnia, [ja buraczki miksuję w robocie kuchennym], deska

Jak podawać?

z ziemniakami :)

Uwagi:

Zupa jest pracochłonna ale później widać jej walory smakowe :)

Czas przygotowania:

Na głęboki talerz włożyć z jednej strony ziemniaczki, natomiast z drugiej wlać zupę. Można obsypać zielona pietruszką...

« Powrót