Przepis kulinarny
Tzatzyki Autor: Asha   Data: 29.10.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=8178
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 6 min. ?

Składniki:

ogórek, 2-3 ząbki czosnku, twaróg homogenizowany, dobry ocet (np. korzenny) liść mięty, jogurt, oliwa z oliwek, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Do twarożku dodać starty nieduży kawałek ogórka, roztarty czosnek, kropelkę octu, roztarty listek mięty, łyżeczkę oliwy. Wymieszać i przyprawić.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?

Idealny do grzanek, jako przystawka imprezowa (o ile wszyscy lubią czosnek;), wspaniale pasuje jako dodatek do pieczywa przy sałatce greckiej, świetny do gyros i pity.

Uwagi:

Zamiast octu można dodać sok z cytryny, można również dodać szczyptę oregano.

Czas przygotowania:

« Powrót