Przepis kulinarny
Chlebek pikantny Autor: Emilka   Data: 01.11.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=8202
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
8 ? zł średni 40 min. ?

Składniki:

1 mała papryka czerwona, zielona i żółta, 60 g suszonych pomidorów, 50 ml wrzątku, 2 łyżeczki suszonych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 150 ml letniej wody, 450 g białej mąki chlebowej, 2 łyżeczki suszonego rozmarynu, 2 łyżki przecieru, 150 ml jogurtu naturalnego, 1 łyżka soli, 1 łyżka oliwy z oliwek.

Jak przyrządzić?

Piekarnik rozgrzać do 230 stopni i ułożyć na metalowym ruszcie uprzednio obrane papryki. Opiekać je do czasu, aż skórka nieco się przypiecze. Odstawić na 10 minut, obrać ze skórki i posiekać. Pomidory pokroić w paski, zalać wrzącą wodą i odstawić do namoczenia. Drożdże i cukier wsypać do kubka, zalać letnią wodą i odstawić na 15 minut, by urosły. Mąkę przesiać do miski i dodać rozmaryn. Następnie wlać drożdże, dodać przecier, pomidory (z wodą), paprykę, jogurt i połowę soli. Wymieszać na gładką masę. Ciasto ugniatać z 4 minuty, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby urosło (tak na 40 minut). Ponownie zagnieść i przełożyć do tortownicy (średnica tak około 25 cm). W cieście zrobić małe dołki i przykryć na 30 minut. Powierzchnię ciasta nasmarować oliwą, posypać rozmarynem i solą. Piec 35-40 minut.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:

Czas przygotowania:

« Powrót