Przepis kulinarny
Spaghetti ze szpinakiem - najprostsze Autor: Yoko   Data: 11.11.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=8338
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
8 ? zł średni 15 min. średnia

Składniki:

szpinak mrożony, 1-2 cebule, 1 ząbek czosnku, śmietana (słodka,gęsta), mleko, makaron (mnie najlepiej pasują muszelki), oliwa z oliwek (ewentualnie olej), bazylia, sól, wegeta, cukier.

Jak przyrządzić?

Lekko podsmazamy drobno pokrojona cebulke na oliwie (uwazac zeby nie przesmazyc!), dodajemy mrozony szpinak (na oko z pol opakowania). Dusimy to razem, jak sie dobrze razem polaczy i podsmazy dodajemy czosnek, przyprawy i smietanke. Sos jest bardzo gesty, doprowadzamy go do odpowiedniej konsystencji rozcienczając mlekiem. Zagotowac i gotowe - proscizna!

Potrzebne przybory:

garnek, noz, kuchenka gazowa/elektryczna :)

Jak podawać?

na cieplo - polewac makaron.

Uwagi:

Sos powinien być slodkawy, ale uwazajcie z cukrem. Im wiecej dodacie cebulki tym bedzie bardziej słodkie - wedlug uznania :)

Czas przygotowania:

Uwaga na cebulke w pierwszej fazie - nie moze sie za bardzo przysmazyc! Jak dorzucicie czosnak to juz nie smazcie, bo zgorzknieje.

« Powrót