Przepis kulinarny
Zaziki Autor: nikita   Data: 14.11.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=8362
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 15 min. ?

Składniki:

okolo 1/2 ogorka, 2-3 lyzki serka bialego,kremowego,kanapkowego, jogurt naturalny, 1-2 zabki czosnku, sok z cytryny, oliwa z oliwek 1 lyzka, sol, ew. odrobina cukru.

Jak przyrządzić?

Ogorka zetrzec na tarce o grubych oczkach (ja wczesniej obieram ze skory ale to nie jest konieczne), odsaczyc wode, dodac przecisniety przez praske czosnek, polac oliwka, dodac serek i jogurt, wszystko zamieszac i doprawic do smaku cytryna, sola i ew. cukrem. Smacznego :P

Potrzebne przybory:

tarka, miseczka, lyzka

Jak podawać?

Najlepiek podawac w nie glebokiej miseczce lub na talerzyku, ozdobione zielona salata.

Uwagi:

Sosik ten nie jest wodnisty jak z samym jogurtem.

Czas przygotowania:

« Powrót