Przepis kulinarny
Coś jak carbonara Autor: nikita   Data: 18.11.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=8417
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2 ? zł średni 30 min. ?

Składniki:

szynka (okolo 150g), mala cebulka, 1-2 zabki czosnku, smietana (18% lub wiecej), serek topiony smietankowy (2 male trojkaciki lub jeden prostokacik), przyprawy, makaron spaghetti lub inny.

Jak przyrządzić?

Cebulke obrac, pokroic drobno i na patelnie. Szynke pokroic w kostke i na patelnie - wszystko ladnie podsmazyc, po chwili dodac smietane (ja dalam slodka, prawie 30-tke tylko bardzo rzadka) i serek topiony, poczekac az sie rozpusci, dodac ziola (oregano, bazylie) i czosnek przecisniety przez praske lub drobniutko posiekany i tak wszystko razem chwilke podgotowac na "malym ogniu". Uwazac z sola, bo serek moze byc slonawy i szyneczka dodaje tez swojego slonego smaku. W czasie przygotowywania sosu ugotowac makaron i dorzucic do sosu - razem zamieszac i gotowe. Smacznego.

Potrzebne przybory:

patelnia, garnek, lycha, noz

Jak podawać?

na dosyc duzych plaskich talerzech

Uwagi:

Uwazac z sola.

Czas przygotowania:

« Powrót