Przepis kulinarny
Sałatka szynkowo-paprykowa Autor: DAMAJANTE   Data: 19.11.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=8424
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni ? min. ?

Składniki:

1/2 kg szynki lub kiełbasy szynkowej, 1 duża czerwona paryka, 3/4 słoika ogórków konserwowych (słoik 0,9 l), 2 średnie cebule, 2 pomidory, oliwa z oliwek, sól, pieprz, maggi, vegeta do smaku.

Jak przyrządzić?

Szynkę, paprykę i ogórki pokroić w paseczki, cebulę w bardzo drobną kostkę, pomidory w średnią kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z 1-2łyżkami oliwy z oliwek, doprawić solą lub vegetą, pieprzem i maggi.

Potrzebne przybory:

deska do krojenia, nóż, łyżka, miska

Jak podawać?

sałatka najlepiej smakuje zaraz po zrobieniu, dlatego robić taką porcę, aby raczej nie została do dnia nastepnego.

Uwagi:

Sałatki podobnej również nie znalazłam w żadnej książce kucharskiej ani w gazetach kulinarnych, podobnie jak mojego przepisu na wigilijnego karpia w kwaśnicy.

Czas przygotowania:

« Powrót