Przepis kulinarny
Sos Bon Juan Autor: Kinga   Data: 22.03.2003
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=843
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
5-6 porcji 15 zł średni 60 min. mało

Składniki:

- 1 koncentrat pomidorowy, - szczypta soli i pieprzu, - szczypta oregano, - 1 cały pomidor do smaku, - 3 plasterki cytryny, - troszkę natki pietruszki, - 3 duże pieczarki, - 5 łyżeczek wisky, - 2 łyżeczki 100% (wódki), - dowolne warzywa.

Jak przyrządzić?

Najpierw pokroić warzywa w drobną kosteczkę, następnie wrzucic je do garnka i dusić około 5 min na mocnym ogniu. Następnie zdjąć z ognia i dodać koncentrat pomidorowy i skrojone pieczarki(nie zduszone). Mieszając to wszystko ,dolewać na przemian wisky i wódke. Następnie wszystko doprawic pieprzem i solą oraz dodać plasterki cytryny i oregano oraz natki pietruszki.Wszystko to zamieszać i postawić na ogień i gotowac około 10 min.

Potrzebne przybory:

Deska do krojenia, nóż, łyżka, garnek itd...

Jak podawać?

To juz zależy od gustu!

Uwagi:

UWAGA ! W przypadku cukrzyków zamiast soli , dodać 3 pigułki słodziku.

« Powrót