Przepis kulinarny
Dorsz w sosie Autor: ANNA   Data: 25.11.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=8482
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 40 min. ?

Składniki:

25 dag filetów z dorsza, sok z 1 cytryny, 1 mała cebula, 2 łyżki masła, 2 łyżki oleju, 1 łyżka mąki, pół szklanki bulionu z kostki, 4 łyżki śmietany, natka pietruszki, curry, sól, biały pieprz, przyprawa chili.

Jak przyrządzić?

Na sos rozpuścić masło, wsypać mąkę, mieszając wlać bulion. Zetrzeć obraną cebulę na tarce o drobnych oczkach, dodać do sosu, przyprawić do smaku solą, pieprzem, chili i curry. Dodać śmietanę, doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować. W naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem ułożyć rybę, skropić sokiem wyciśniętym z jednej cytryny, oprószyć solą i pieprzem, posypać chili, polać sosem. Zapiekać 25 minut w temperaturze 180*C. Posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?

Podawać na gorąco z ziemniakami lub pieczywem i surówką z kiszonej kapusty albo sałatą. Smacznego!

Uwagi:

Czas przygotowania:

« Powrót