Przepis kulinarny
Nadziewane bakłażany Autor: Gosia   Data: 26.11.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=8531
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 ? zł średni ok. 30 min. ok. 250 kcal

Składniki:

2 bakłażany, 2 pomidory, 2 cebule,troche tartego sera żółtego, po szczypcie soli, białego pieprzu, słodkiej papryki ,tymianku, kolendry, vegety, pęczek pietruszki, plasterek cytryny.

Jak przyrządzić?

Bakłażany umyć przekroić na pół, ułożyć przeciętą powierzchnią w dół i piec 15 min w 180 st. w piekarniku. W tym czasie pokroić cebulę i pomidory. Z podpieczonych bakłażanów wyjąć łyżeczką miąższ, wymieszać z pomidorami i cebulą. Doprawić masę i wypełnić nią połówki bakłażana, a na wierzch posypać tartym żółtym serem - nie za dużo. Wstawić do piekarnika i zapiec 15 min. Podawać gorące, ozdobione pietruszką oraz plastrami cytryny.

Potrzebne przybory:

piekarnik, nóż, deska do krojenia

Jak podawać?

udekorować pietruszką i plastrami cytryny

Uwagi:

czas przygotowania ok. 40 min.

Czas przygotowania:

« Powrót