Przepis kulinarny
Diabeł morski z letnimi warzywami Autor: Aga78   Data: 26.11.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=8544
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 ? zł średni 45 min. średnia

Składniki:

1 średni bakłażan, 3 małe cukinie, po 1 zielonej i czerwonej papryce, 1 cebula jarzynowa, 4 ząbki czosnku, 2 duże pomidory miąższowe, pęczek pietruszki, 4 gałązki świeżego tymianku, 4 listki szałwii, 8 łyżek oliwy, sól, biały pieprz, 2 filety z diabła morskiego (ok. 1 kg), 4 łyżki soku z cytryny, 2 listki laurowe, 1/8 l wytrawnego białego wina albo wywaru rybnego, pęczek bazylii.

Jak przyrządzić?

1. Bakłażana i cukinie umyć,oczyścić i pokroić w grubsze plasterki. 2. Paprykę umyć,oczyścić i pokroić w grubsze paseczki. 3. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. 4. Pomidory obrać i pokroić w kostkę. 5. Pietruszkę, tymianek i szałwię umyć,otrząsnąć z wody i drobno posiekać. 6. Olej rozgrzewać stopniowo w dużym garnku. Kolejno podsmażać w nim na średnim ogniu, a następnie wyjmować bakłażany, cukinie, paprykę,cebulę i czosnek. 7. Wymieszać warzywa z pomidorami i ziołami. Połowę mieszanki z powrotem włożyć do garnka i oprószyć solą i pieprzem. 8. Przyprawić solą i pieprzem filety z diabła morskiego, skropić sokiem z cytryny, obłożyć listkami laurowymi i ułożyć jeden obok drugiego na warzywach. 9. Na rybie ułożyć resztę mieszanki warzywnej i przyprawić. 10. Polać po bokach winem lub wywarem rybnym. 11. Garnek przykryć, wstawić na dolną półkę zimnego piekarnika i dusić rybę około 45 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza (przy obiegu gorącego powietrza 200 stopni Celsjusza, gazowy w pozycji 4). 12. Bazylię umyć, otrząsnąć z wody, drobno posiekać i przed podaniem posypać nią uduszoną rybę.

Potrzebne przybory:

Duży garnek, piekarnik, ogólnie dostępne przypory w kuchni, np. nóż.

Jak podawać?

Potrawa świetna na każdą okazję - na obiad, przyjecie rodzinne lub ze znajomymi. Bardzo smaczna, reprezentacyjna i zdrowa!

Uwagi:

Tą szlachetną rybę piecze się w piekarniku pod warstwą letnich warzyw. Przyprawia się świeżymi ziołami - sposób typowy dla kuchni krajów środziemnomorskich. Przyrządzanie ok. 50 minut. 1 porcja = 1945 KJ/463 kcal.

Czas przygotowania:

« Powrót