Przepis kulinarny
Herbatka Zimowa Autor: Asiunia   Data: 03.12.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=8632
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
1-2 ? zł średni 10 min. niska/średnia

Składniki:

horebka herbaty (najlepiej earl grey lub zielona herbata), 1,5 łyżeczki miodu, plasterek pomarańczy, grejfruta lub cytryny, szczypta zmielonej mięty, szczypta zmielonego imbiru i cynamonu, ziarenko goździka.

Jak przyrządzić?

Zagotować wodę do wrzenia. Herbatę parzyć pod przykryciem ok. 3 minut. Dodawać kolejno składniki mieszając lekko po każdym dodaniu każdego z nich. Na koniec mieszając energicznie aż do całkowitego rozpuszczenia się miodu. Życzę smacznego.

Potrzebne przybory:

czajnik, kubek, woda, składniki podane wyżej oraz własne chęci...

Jak podawać?


Uwagi:

Do herbaty najlepiej jest kupić wodę źródlaną. Napój będzie smaczniejszy i rozgrzewający po dodaniu malin (albo np. jagód) lub przetworu z tych owoców.

Czas przygotowania:

Czas zależy od czajnika i naszej sprawności. Fizycznej oczywiście ;P

« Powrót