Przepis kulinarny
Andżelika Autor: Andżelika   Data: 07.12.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=8661
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 30 min. ?

Składniki:

1 torebka lub 1 szklanka ryżu, puszka kukurydzy, puszka ananasa 1 duża cebula, sól, pieprz, majonez

Jak przyrządzić?

Gotujemy ryż na sypko (najłatwiej do 2 szklanek gotującej się, lekko osolonej wody wsypać szklankę ryżu - pogotować na małym ogniu ok. 10 minut, potem wyłączyć i zostawić pod przykryciem. Sam dojdzie i będzie fantastycznie sypki). Do przestudzonego ryzu dodajemy odsączoną kukurydzę, pokrojonego ananasa i pokrojoną drobno cebulę. Całość mieszamy, dodajemy majonez - w ilości wg uznania, trochę soku ananasowego (nie za duzo, żeby sałatka nie zrobiła się płynna), pieprz i ew. sól. Ale może się okazać, że sól nie jest wcale potrzebna, to zależy od majonezu i naszego smaku :o) Sałatka niby banalna, ale bardzo smaczna, prosta i tania. Mozna również dodać do niej pokrojone grzybki z octu i kawałki pomarańczy - bez białych błonek. Ale w tej podstawowej wersji też jest bardzo smaczna i szybko się ją robi.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:

Czas przygotowania:

« Powrót