Przepis kulinarny
Zupa ogórkowa Autor:   Data: 22.02.2010
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/zupa-ogorkowa-o_874
Jeszcze miesiąc kalendarzowej zimy. Z naszych zapasów znikają zimowe przetwory... Chętnie sięgamy po kiszone ogórki - do kanapek, do mięs i do zupy ogórkowej. Ogórkową znają wszyscy, jest smaczna i rozgrzewająca. Posypana koperkiem i natką pietruszki wzmacnia swój aromat. Doskonała na zimowe chłody.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
6 15 zł średni 40 min. średnia

Składniki:

3 skrzydełka z kurczaka,
warzywa (marchewka, pietruszka, por, seler, cebula, 3 ziemniaki),
25 dag kiszonych ogórków,
pojemnik śmietany 18%,
2 listki laurowe,
2 ząbki czosnku,
łyżka mąki,
pęczek kopru,
pęczek pietruszki,
pół łyżeczki majeranku,
łyżeczka cukru,
sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Oczyszczone skrzydełka wrzucić do 3 litrów wody.

Gdy woda zawrze, dodać pokrojone warzywa i listek laurowy.

Gotować 20 minut.

Ogórki kiszone zetrzeć na tarce jarzynowej o małych oczkach.

Dodać do zupy razem z ząbkami czosnku, majerankiem, cukrem, solą i pieprzem.

Gotować jeszcze 10 minut.

Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody.

Dodać do zupy, zagotować i zdjąć z ognia.

Zabielić śmietaną, ale uważać by się nie zwarzyła.

Natkę pietruszki i koper drobno pokroić, część wrzucić do zupy, resztę postawić na stole do bezpośredniego posypania zupy na talerzu.

« Powrót