Przepis kulinarny
Łosoś po szwedzku Autor: zadziorna_ola   Data: 21.12.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=8795
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
3-4 osoby 25 zł średni 30 min. bardzo mała

Składniki:

duży filet z łososia - koniecznie ze skórą, przyprawa do ryb - np. Kamis, 1 kg soli - tak tak to nie pomyłka

Jak przyrządzić?

Na blaszce do ciasta wysypać równo 1 kg soli,tak aby powstała 0,5-1cm warstwa soli. Rybę przyprawić i ułożyć skórą do soli. Wstawić do na maxa rozgrzanego piekarnika na pół godziny. Z soli powstaje skorupka która nie pozwala na uciekanie soków z ryby, dzięki czemu jest przepyszna i soczysta. Skorupkę oderwać od ryby, która nie jest absolutnie za słona. Życzę smacznego!

Potrzebne przybory:

Blaszka do ciasta i piekarnik :)

Jak podawać?

Z ziemniakami,frytkami,talarkami itp. oraz surówkami!

Uwagi:

Czas przygotowania:

« Powrót