Przepis kulinarny
Naleśniki ze szpinakiem i orzechami Autor: ptysiek   Data: 21.12.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=8798
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
8 naleśników ? zł średni 60 min. średnia

Składniki:

ciasto: 1 szklanka mąki, 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody, 2 łyżki otręb pszennych, 1 jajko, szczypta soli, farsz: opakowanie szpinaku, 3 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 3 ząbki czosnku (wg uznania), starty żółty ser, 1 łyżka otręb pszennych, masło, 1 łyżka soku z cytryny, gałka muszkatułowa, sól pieprz.

Jak przyrządzić?

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać, odstawić na 0,5h a następnie usmażyc naleśniki. Na patelni rozgrzac masło, wrzucić szpinak, lekko odparować, dodać rozgnieciony czosnek, sól, pieprz, gałkę i chwilę smażyć mieszając od czasu do czasu. Następnie wrzucić otręby, orzechy, sok z cytryny, śmietanę, wszystko wymieszać i dusić jeszcze kilka minut a następnie przestudzić; farsz nałożyć na naleśniki i zwinąć w rulon, naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć naleśniki, posypać żółtym serem i zapiekać w piekarniku aż się zarumienią.

Potrzebne przybory:

Patelnia do smażenia naleśników, naczynie do duszenia farszu i naczynie żaroodporne.

Jak podawać?

Podać prosto z piekarnika z lekką sałatką lub wg uznania.

Uwagi:

Otręby można dodać wg uznania, ale nadają lepszy smak i dla farszu i dla naleśników.

Czas przygotowania:

W czas wliczyłam odstawienie ciasta i duszenie farszu.

« Powrót