Przepis kulinarny
Parówkonow Autor: Artek   Data: 31.12.2005
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=8854
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
1 15 zł średni ok. 30 min. ??? ale tłuste

Składniki:

3 parówki (najlepiej łukowskie lub berlinki), łyżka (łycha) koncentratu pomidorowego, średni ząbek czosnku (jak ktoś woli, cebuli 1/2), kilka plasterków papryki (dla estetyki), śmietany łyżka, curry łyżeczka, bazylia, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, tłuszcz, żółty ser.

Jak przyrządzić?

Na tłuszczu, w przyprawach, dość mocno podsmażamy paróweczki. Pod koniec dodajemy cebulkę lub czosnek i podlewamy wodą. Dodajemy listek, ziele i paprykę. Po zagotowaniu dodajemy koncentrat. Gotujemy na średnim ogniu przez około 10/15 min., dodajemy śmietanę i ewentualnie (jeśli mamy potrzebę) zagęszczamy mąką (łyżeczka mąki na 100 g zimnej wody i dokładnie wymieszać). Nakładamy, posypujemy serem i zajadamy z ciepłą bułeczką. Smacznego!

Potrzebne przybory:

Decha, głęboka patelnia, nóż (nie musi być ostry).

Jak podawać?

Kwestia gustu.

Czas przygotowania:

« Powrót