Przepis kulinarny
Sos cebulowy Autor: zeta   Data: 04.04.2003
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=887
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? 5 zł średni 25 min. sporo

Składniki:

- 4 średnie cebule, - łyżeczka czosnku w proszku, - kostka bulionu lub trochę vegety, - pieprz czarny, ziołowy i papryka, - śmietana (zwykle robię z 18%), - łyżeczka mąki do zagęszczenia (choć niekoniecznie), - oliwa.

Jak przyrządzić?

Siekam cebulę, szklę na oliwie potem podlewam bulionem rozpuszczonym w 1/2 lub 3/4 szkl. wody, duszę na wolnym ogniu przez kwadrans zaprawiam śmietaną, dodaję mąki i wszelkich przypraw. Potem miksuję sos na krem i gotowe.

Jak podawać?

Dobre do mięsa, pulpecików, kluchów, kasz - wszystkiego, co lubi sosy.

Uwagi:

Wprawy nabrałam przy 3-4 podejściu i w zasadzie proporcje mam na oko, wszystko zależy od tego jaką konzystencję sosu lubimy i oczywiście na ile porcji nam go potrzeba:)))) Osobiście zaprawiam sos mielonym siemieniem lnianym.

« Powrót