Przepis kulinarny
cebulowe krążki Autor: Tadeusz   Data: 09.01.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=8914
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 30 min. ?

Składniki:

cebula, 2 jaja, mąka, bułka tarta, olej do smażenia, sól, przyprawy

Jak przyrządzić?

Z tą cebulą to jest tak: Najpierw przygotowuję cebulę (duże główki nieuszkodzone), kroję plastry, ale w taki sposób, aby można było z nich uzyskać kółka różnych rozmiarów (odrzucam "dupki"). Przygotowuję ciasto jak na omlet, a więc: (oczywiście zależy, ile cebuli chce się usmażyć) powiedzmy, że kółka z trzech dużych cebul, dwa jaja, oddzielam białko od żółtka, do żółtek dodaję 4 czubate łyżki mąki pszennej i mleka tyle, aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Ucieram mikserem. Ubijam białka na sztywną pianę, dodając odrobinkę soli. Stawiam na gaz naczynie z tak zwanym głębokim tłuszczem (olej). Dodaję pianę z białek do ciasta, pieprz ziołowy, zioła (według uznania), delikatnie mieszam łyżką na jednolitą konsystencję. Wrzucam do ciasta krążki cebuli, tak aby się zanużyły całe i po kolei wyjmuję dwoma widelcami i wkładam sukcesywnie na rozgrzany głęboki tłuszcz. Po usmażeniu na złoty kolor wyjmuję krążki i układam na papierowym ręczniku do odsączenia. Są bardzo dobre jako przystawka lub dodatek do głównego dania, chociaż są kaloryczne.

« Powrót