Przepis kulinarny
A teraz moja pizza !! Autor: zirelh   Data: 25.01.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=9083
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
dużo 20 zł średni 30 min. średnia

Składniki:

15 g drożdży, 1000 g mąki pszennej, 200 g mąki żytniej (gruboziarnistej), ok. 3 szklanek mleka cieplutkiego, 2 jajka, łyżeczka cukru i łyżeczka soli, łyżeczka kurkumy, curry, ziół (jak oregano, estragon, prowansalskie itp.)

Jak przyrządzić?

Mąkę wsypujemy do baaardzo dużej miski i dokładnie mieszamy dwa rodzaje. Drożdże kruszymy, dodajemy cukier i kilka łyżek ciepłego mleka. Mieszamy, aż się rozpuszczą, i przelewamy do zagłębienia w mące. Przykrywamy ściereczką. Miskę najlepiej postawić na gorącym termoforze na ok. 15 min. Potem wbijamy jedno jajko, dodajemy stopniowo resztę mleka i wyrabiamy ciasto. Potem dodajemy drugie jajo i dalej wyrabiamy bardzo intensywnie, aż pojawią się pęcherzyki. Wyrobione ciasto odstawiamy do miski na termoforze na ok. 1 h, aż będzie olbrzymie! Potem dzielimy na trzy części. Wałkujemy na grubość większą niż 0,5, ale mniejszą niż 1 cm. Kładziemy na duże blachy pokryte papierem do piecznia. Wystające brzegi zwijamy i lekko przyklepujemy (takie ekstragrube brzeżki ;P). Pizzę smarujemy sosem pomidorowym i dajemy ulubione składniki.

Potrzebne przybory:

duża micha, filiżanka, szklanka, łyżka, wałek, blachy do pieczenia i papier do pieczenia

Jak podawać?

Na ciepło z keczupem, musztardą i solą (do smaku).

Uwagi:

Składniki zależą od gustu. Każdą pizzę można zrobić na inny sposób. Ja np. jedną robię z salami, pomidorami, kukurydzą, cebulą. Drugą z kurczakiem, papryką, pomidorami, pieczarkami, brokułami, a trzecią z tuńczykiem, ananasem, oliwkami, porem. Wszystie posypuję przyprawą do kuchni włoskiej, bazylią, papryką. Piec w ok. 200 stopniach w zwykłym piekarniku. Z termoobiegiem 175. Pizze wychodzą ogromne (dla łasuchów :)) i przepyszne. Smacznego!

Czas przygotowania:

Czas pieczenia waha się od 25 do 45 minut w zależności od tego, czy chcemy kruche, czy miękkie ciasto. Musi być ładnie zarumienione.

« Powrót