Przepis kulinarny
Gołabki ziemiaczane Autor: Misia   Data: 27.01.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=9101
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
15 gołąbków 12 zł średni 60 min. niska

Składniki:

główka białej kapusty, 0,5 kg ziemniaków, 4 marchewki, 2 cebule, natka pietruszki, 2 jajka, pół kubka masła roślinnego, koncentrat pomidorowy, olej, szklanka bulionu, przyprawy: pieprz, sól

Jak przyrządzić?

Kapustę obgotować, liście ładniej odcedzić. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę i obgotować w lekko osolonej w wodzie przez 10 minut. Następnie ziemniaki, marchewkę, posiekaną natkę pietruszki, jajka, cebulę pokrojoną w kostkę, masło wymieszać i przyprawić do smaku. Układać na liściu po łyżce masy ziemniaczanej, zawinąć i spiąć wykałaczkami, aby się nie otworzyły. Podsmażyć na oleju po obu stronach przez 5 minut. Włożyć do garnka i zalać bulionem i koncentratem pomidorowym. Gotować do miękkości.

Jak podawać?

Gołąbki ułożyć na liściach zielonej sałaty, polać sosem powstałym podczas gotowania i posypać natką pietruszki.

Czas przygotowania:

Uważać, aby ziemniaki nie były zbyt miękkie, wtedy masa nie będzie tak smaczna.

« Powrót