Przepis kulinarny
Łosoś w galarecie Autor: Pipi   Data: 28.01.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=9111
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
w zależności od wielkości ryby 15 zł średni 30 min. średnia

Składniki:

Filet z łososia średniej wielkości, sól, pieprz, liść laur., ziele ang., koniecznie 1 cebula, marchew, seler, por, pietruszka, żelatyna, cytryna

Jak przyrządzić?

Pokroić filet z łososia na kawałki ok. 6 cm. Nastawić garnuszek z ok. 1 l wody, dodać sól, ziarenko pieprzu, liść laurowy i warzywa. Włożyć filety z łososia, gotować ok. 1/2 godz. na malutkim ogniu. Po tym czasie wyjąć filety łyżką cedzakową. Wywar przecedzić, dodać żelatynę (wg opisu na opakowaniu), dodać kilka kropli cytryny. Tężejącą żelatyną zalać łososia. Pozostawić w zimnym miejscu.

Jak podawać?

Szczególnie polecam na uroczyste kolacje.

Uwagi:

Łososia przed zalaniem galaretą można udekorować majonezem, plasterkami cytryny, zieleniną...

« Powrót