Przepis kulinarny
Królewskie eskalopki Autor: Barbara Zubik   Data: 11.02.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=9253
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni ? min. ?

Składniki:

1/2 kg płatów rybnych, 5 łyżek oleju, 5 łyżek mąki, 2 jajka, sok z 1/2 cytryny, 1/2 szklanki ciepłej wody, sól, pieprz, natka pietruszki, olej do smażenia, vegeta

Jak przyrządzić?

Mąkę, olej, żółtka wymieszać razem, dodać 1/2 szklanki wody i wymieszać, odstawić na 15 minut. Rybę pokroić na porcje po 5 cm, dokładnie przyprawić ziołami i pozostawić na 15 minut. Następnie 2 białka ubić, połączyć z ciastem, porcję ryby zanurzać w cieście, smażyć na głębokim tłuszczu.

Jak podawać?

Eskalopki podajemy na talerzu z frytkami, pomidorem i ogórkiem. Życzę smacznego :)

Czas przygotowania:

Potrawę przygotowuje się bardzo szybko.

« Powrót