Przepis kulinarny
Gęsta mleczna gorąca czekolada Autor: Nana   Data: 18.02.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=9340
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4-5 15 zł średni 25 min. wysoka

Składniki:

250 gramów (2,5 tabliczki) mlecznej czekolady, 300 ml mleka (wielki kubek mleka), łyżeczka mleka w proszku, ewentualnie troszkę cukru

Jak przyrządzić?

W rondelku rozpuszczamy czekoladę, nie pozwalamy, by się zagotowała. Dodajemy drobnym strumieniem troszkę mleka. Czekolada ma być gęsta, ale na tyle, by dała się wlać do filiżanki. Kiedy mleko i czekolada są rozpuszczone, dodajemy czubatą łyżkę mleka w proszku. Ja mlecznej nie słodzę, ale jeśli ktoś lubi - cukier można dodać, kiedy czekolada jest naprawdę gorąca. Później mieszamy ładnych kilka minut i przelewamy do filiżanki. Gotowe :)

Potrzebne przybory:

Garnuszek, łyżka, filiżanki.

Jak podawać?

Można z bitą śmietaną, ale wówczas będzie bardzo słodka. Ja podaję ze śmietaną wersję z gorzkich czekolad - tę piję bez dodatków.

Uwagi:

Jest to łagodniejsza wersja przepisu "gęsta gorąca czekolada". Niektórym wyszła czekolada naprawdę mocna, wręcz deserowa. Jeśli ktoś lubi subtelniejszy smak i mniej kakao w kubku - to zapraszam do przyrządzenia tej wersji. Obie są wspaniałe.

Czas przygotowania:

Nie należy się spieszyć.

« Powrót