Przepis kulinarny
Sałatka pierzynka warstwowa Autor: Soleil   Data: 22.02.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=9409
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 20 min. ?

Składniki:

5 jajek, puszka tuńczyka w oleju, ser żółty, puszka kukurydzy, majonez

Jak przyrządzić?

Jajka gotujemy, po ugotowaniu oddzielamy żółtko od białka. Białko ścieramy na tarce (po grubszej stronie), żółtko również ścieramy, ale badzo drobno. Do miski nakładamy od dołu: starte białko, kukurydzę (całą puszkę), tuńczyka (całą puszkę), starty żółty ser (ilość w zależności od potrzeb). Całość smarujemy jedną warstwą majonezu (najlepiej rozpuścić majonez w odrobinie wody, będzie się lepiej rozprowadzał). Na końcu całość posypujemy startym żółtkiem. Smacznego.

Jak podawać?

Gotową sałatkę nakładamy warstwowo (nie mieszamy).

Uwagi:

Miska na sałatkę powinna być niska, ale szeroka. W innej na pewno będzie smakowało tak samo:))

« Powrót