Przepis kulinarny
Kapuśniak Autor: kaka   Data: 22.02.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=9422
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 70 min. ?

Składniki:

40 dag wieprzowiny - karkówki, 1 cebula, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, papryka ostra, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1/2 litra rosołu instant, 1/4 litra soku jabłkowego, 80 dag kapusty kwaszonej, liść laurowy, 8 szt. jagód jałowca, 50 dag ziemniaków, 15 dag kiełbasy czosnkowej, kwaśna śmietana do dekoracji

Jak przyrządzić?

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać, drobniutko posiekać. Mocno rozgrzać olej w rondlu, smażyć na nim kawałki mięsa kilka minut na średnim ogniu (mieszać). Przyprawić na pikantnie solą i ostrą papryką. Dodać koncentrat pomidorowy oraz cebulkę. Całość polać rosołem i sokiem jabłkowym. Dodać kiszoną kapustę, listki laurowe i jagody jałowca. Wszystkie składniki gotować 45 minut na średnim ogniu (pod przykryciem). Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kosteczkę, kiełbasę w cienkie plasterki. Pokrojone ziemniaki i kiełbasę przełożyć do zupy 15-20 minut przed końcem gotowania. Kapuśniak przyprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i ostrą papryką. Wszystkie składniki przemieszać. Zupę ewentualnie udekorować kleksem kwaśnej śmietany. Gotowe danie podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.

« Powrót