Przepis kulinarny
Dorsz w sosie teksańskim Autor: kaka   Data: 23.02.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=9438
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 75 min. ?

Składniki:

600 g filetów z dorsza, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 125 ml śmietany, 200 ml sosu salsa, 5 łyżek startego sera (np. ementalera), 1 pęczek koperku

Jak przyrządzić?

Filety opłukać pod bieżącą zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rybę pokroić w dużą kostkę i skropić sokiem z cytryny. Płaską formę do zapiekanek natłuścić i posypać mąką, do formy przełożyć rybę. Piekarnik rozgrzać do 225°C. Śmietanę wlać do wysokiej miski, za pomocą trzepaczki ubić na niezbyt sztywną pianę, następnie ostrożnie dodać sos salsa, delikatnie wymieszać. Sosem polać rybę i rozsmarować. Rybę posypać startym serem, wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut. Koperek opłukać, osuszyć i posiekać. Zapiekankę posypać koperkiem i podawać.

« Powrót