Przepis kulinarny
Chili con carne meksykańskie oryginalne Autor: Aneta   Data: 24.02.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=9451
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 ? zł średni 60 min. ?

Składniki:

0,5 kg mielonej wołowiny, 2 średnie cebule, 250 g brązowej lub czerwonej fasoli (suchej lub z puszki), olej, 250 g pomidorów (świeżych lub w zalewie), strąk papryczki czuszki, 2-3 ząbki czosnku, ostra papryka w proszku, sól, pieprz, pieprz cayenne

Jak przyrządzić?

Cebulę posiekać i podsmażyc na oleju. Dodać mięso i smażyć, mieszając. Papryczkę umyć i usunąć gniazdo nasienne, pokroić w małe kawałki. Dodać do mięsa razem z fasolą z puszki (suchą należy na noc namoczyć i ugotować) i pomidorami (świeże sparzyć, obrać i pokroić w niewielkie kawałki). Warzywa z mięsem dusić pod przykryciem aż do odparowania pomidorowego soku. W trakcie duszenia dodać obrany i rozgnieciony z solą czosnek. Doprawić pieprzem, papryką i pieprzem cayenne.

Jak podawać?

Najlepiej podawać z ryżem lub pieczywem.

« Powrót