Przepis kulinarny
Cielęcina po sułtańsku Autor: Nana   Data: 01.03.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=9529
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2-3 30 zł średni min. wysoka

Składniki:

450-500 g cielęciny (kilka kawałków cienko pokrojonego surowego mięsa - ważne, by było cienkie), pół kieliszka czerwonego wytrawnego wina, płaska łyżka ostrej papryki, 2 łyżki słodkiej papryki, puszka pomidorów w zalewie, 2 łyżeczki sambalu, odrobinka masła

Jak przyrządzić?

Starannie nacieramy cielęcinę ostrą i mniejszą ilością słodkiej papryki oraz sambalem do smaku. Kładziemy na dość głębokim talerzu i zalewamy małą ilością wina. Odstawiamy na jedną dobę w chłodne i suche miejsce. Po 24 godzinach kroimy mięso na wąskie i cienkie paseczki sługości 5 cm i podsmażamy je na maśle. Robimy sos - pomidorki rozgniatamy widelcem i wraz z odrobinką ich własnego soku wlewamy do rondelka, dodajemy pozostałą ostrą i słodką paprykę oraz niecałą (najlepiej 1/2) łyżeczkę sambalu. Mieszamy i do lekko posmażonego mięsa dodajemy tyle sosu, by pokryć cielęcinę, ale by ta w nim nie pływała. Dusimy to pod przykryciem od 5 do 7 minut. Voila :)

Potrzebne przybory:

Miska, widelec, nóż, patelnia..

Jak podawać?

Z ryżem gotowanym z jedną kostką bulionu warzywnego (wyjdzie złoty) oraz surówką z kapusty czerwonej.

Uwagi:

Danie bardzo ostre. Jak zwykle w moim przypadku przepis kilknaście razy sprawdzony, lecz wzięty z restauracji, gdzie pierwszy raz to danie jadłam. Sambal to bardzo ostra, wschodnia przyprawa - dostępna w dobrych sklepach spożywczych.

Czas przygotowania:

Jeśli ktoś by sobie chciał skrócić czas o pozostawianie cielęciny na te 24 godziny - ostrzegam, wyjdzie dobre, ale to nie będzie w żaden sposób "po sułtańsku". Trzeba dać troszkę czasu marynacie, by przeszła na mięsko.

« Powrót