Przepis kulinarny
Prawdziwe greckie tzatziki Autor: patinka6   Data: 06.03.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=9567
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
średni 15 min.

Składniki:

kostka sera feta lub dwa kubeczki serka Bielucha (musi być gęsty), ogórek zielony, biały pieprz, sól - jeśli użyjecie Bielucha, 2-3 ząbki czosnku, łyżeczka wody mineralnej gazowanej

Jak przyrządzić?

Serek feta rozgniatamy widelcem (już nie trzeba soli), ogórka obranego trzemy na tarce, posypujemy lekko solą, odstawiamy na parę minut, by wypuścił sok. Sok odlewamy i łączymy ser z ogórkami. Gdy jest za gęsty, można dodać troszkę śmietany. Przyprawiamy białym pieprzem i ewentualnie solą, gdy jest to Bieluch (lub inny ser tego typu). Dodajemy zmiażdżony czosnek, mieszamy. Następnie łyżkę wody gazowanej. Dwutlenek węgla powoduje spotęgowanie mocy czosnku. No i podajemy...

Potrzebne przybory:

miseczka, praska do czosnku, widelec

Jak podawać?

Jako dodatek, w osobnej misce, bo jego smak jest bardzo intensywny.

Uwagi:

Dobry zarówno do ciepłych dań, jak i do zimnych. Nie tylko do mięsa... Pycha z kalafiorem na zimno, z ziemniaczkami w mundurkach.

« Powrót