Przepis kulinarny
Danie chińskie Autor: Krzysztof z wawy   Data: 07.03.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=9575
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4-5 25 zł średni 45 min. średnia

Składniki:

2 piersi z kurczaka, 2 lub 3 sosy Łowicz słodko-kwaśne i jeden do chińskiego, warzywa - mieszanka chińska na patelnię z grzybami, ryż w torebkach, jeden koncentrat pomidorowy, przyprawy według uznania

Jak przyrządzić?

Piersi pokroić w kosteczkę, smażyć na rozgrzanym oleju, aż się zrobią całkiem białe. Później wlać do garnka lub woka wszystkie sosy i podgotować. Gdy się podgotuje, dodać piersi usmażone i gotować na małym ogniu na drugiej patelni. Dodać łyżkę oleju i podsmażyć warzywa. Później dodać te warzywa i gotować na małym ogniu, mieszając cały czas, żeby się nie przypaliło. Dodać trzy łyżki koncentratu pomidorowego i dodawać przyprawy (np.: paprykę ostrą, pieprz, czosnek, paprykę słodką, majeranek, oregano, bazylię) i gotować przez 10 minut. Ugotować w garnku 4 torebki ryżu. Podawać z ryżem polanym sosem.

Potrzebne przybory:

wok lub garnek, garnek do ryżu, dwie patelnie - jedna do warzyw, druga do mięsa

Jak podawać?

Podawać z ryżem polanym właśnie tym sosem.

« Powrót