Przepis kulinarny
Biała kiełbasa w sosie karmelowym Autor: Justa & Maciek   Data: 09.03.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=9603
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 50 min. ?

Składniki:

Biała kiełbasa (ok. 6 sztuk), 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, łyżeczka vegety, łyżeczka cukru.

Jak przyrządzić?

Kiełbasę gotować 40 min, dodając ziele angielskie, liście laurowe i vegetę. W rondelku przypalić łyżeczkę cukru, dodając na końcu 1/2 szklanki wody. Zagotować i odstawić. Sos: Stopić łyżkę masła, dodać płaską łyżkę mąki, wymieszać. Odstawić z ognia, rozcieńczyć 1 szklanką wywaru, w którym gotowała się kiełbasa, i dodać karmel. Do gotowego sosu włożyć kiełbasę i podusić na wolnym ogniu ok. 10 min.

Jak podawać?

Podawać z ziemniakami i np. ogórkiem kiszonym lub surówką.

Uwagi:

Zamiast vegety można dodać sól i majeranek. Na pozostałym wywarze z kiełbasy można ugotować biały barszcz.

« Powrót