Przepis kulinarny
Caponata z krewetkami Autor: Sadur   Data: 12.03.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=9649
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni ? min. ?

Składniki:

1/2 kg dużych gotowanych krewetek, 1 cytryna, 1 czerwona papryczka chili, 2 cukinie, 1 żółta papryka, 5 łodyg selera naciowego, 2 marchewki, 2 cebule, 4 pomidory, 50 g rodzynek, 50 g kaparów, 5 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżeczka czerwonego octu winnego, 1 łyżeczka octu balsamicznego, kilka liści sałaty do dekoracji, sól i pieprz do smaku

Jak przyrządzić?

Wyciśnij sok z cytryny i zalej nim krewetki w misce. Posiekaj 1 papryczkę chili razem z pestkami i wymieszaj ją z krewetkami i 3 łyżkami oliwy z oliwek. Zakryj krewetki w marynacie folią i wstaw je do lodówki. Pokrój cebulę w kostkę. Pomidory zalej wrzątkiem i obierz je ze skórki. Oskrob marchewki. Cukinię umyj, przekrój wzdłuż na pół i pokrój w cienkie półtalarki. Rozgrzej na patelni 3-4 łyżki oliwy i wrzuć cukinię. Posól i smaż około 3 minut, mieszając od czasu do czasu. Pokrój marchewki w półtalarki. Usuń pestki z papryki, odkrój błonki i pokrój ją w kostkę. Do smażącej się cukinii dodaj cebulę i smaż całość około 1 min. Umyj łodygi selera i obierz je skrobaczką z zewnętrznych twardych włókien. Dodaj paprykę do warzyw na patelni i gotuj następną minutę. (Nie zapominaj o mieszaniu). Pokrój seler na cienkie kawałeczki (grubości około 2 mm) i dodaj do warzyw. Po kolejnej minucie wrzuć marchewki i gotuj całość 3 min. Z obranych pomidorów usuń pestki i pokrój je w kostkę. Wrzuć je na patelnię, wymieszaj i trzymaj na małym ogniu pod przykryciem kolejne 10 min. Kiedy marchewka przestanie być surowa, stanie się al dente, wrzuć do caponaty kapary i rodzynki. Wlej po 1 łyżeczce octu balsamicznego i winnego, a całość dokładnie wymieszaj. Dodaj krewetki razem z marynatą, wymieszaj i trzymaj caponatę jeszcze chwilę na ogniu. Na koniec całość posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj na listku sałaty. Możesz posypać posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.

« Powrót