Przepis kulinarny
Chłodnik szczawiowo- jogurtowy Autor:   Data: 29.06.2010
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/chlodnik-szczawiowo-jogurtowy-o_966
W upalne dni nie musimy się męczyć gorącą zupą, najlepszym rozwiązaniem są chłodniki przyrządzane z surowych warzyw i owoców na bazie jogurtu, maślanki czy kefiru. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a poza tym nie wymaga specjalnych umiejętności. Do chłodnika szczawiowego nie potrzeba wymyślnych produktów, młody szczaw jest ogólnodostępny i niedrogi. Zimna, kwaskowa zupa orzeźwia, a w połączeniu z jajkiem jest sycąca i energetyczna.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 16 zł średni 25 min. niska

Składniki:

20 dag szczawiu,
jedna kostka bulionu warzywnego,
4 jajka,
duży ogórek,
pół pęczka dymki,
300 g gęstego jogurtu,
natka pietruszki,
koperek,
sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Liście szczawiu oczyścić, dokładnie umyć i pokroić.

Kostkę bulionową rozpuścić w 3 szklankach wody.

Dodać szczaw i gotować 5 minut.

Odstawić do wystygnięcia.

Jajka ugotować na twardo i pokroić w cząstki.

Dymki ze szczypiorkiem umyć i posiekać.

Ogórek pokroić w kostkę.

Natkę i koperek posiekać.

Do zimnego bulionu szczawiowego dodać połowę pokrojonej dymki ze szczypiorkiem, połowę ogórka, połowę natki i koperku.

Wszystko zmiksować.

Do zmiksowanej zupy dodać jogurt.

Przyprawić solą i pieprzem.

Dodać pozostawiony ogórek, dymkę ze szczypiorkiem, natkę i koperek oraz pokrojone jajka. Po schłodzeniu.

« Powrót