Przepis kulinarny
Boeuf strogonoff a la dori Autor: dori   Data: 18.03.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=9754
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
6 30 zł średni 120 min. ????

Składniki:

80 dag wołowiny, 20 dag boczku wędzonego, 30 dag pieczarek, 2 duże cebule, 1 papryka, trochę grzybków suszonych, 2-3 ząbki czosnku, 5 korniszonków, czerwona fasola z puszki, 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego, 1/4 śmietany, 1 kostka rosołu warzywnego, 1 kostka rosołu drobiowego, pieprz, sól, słodka papryka, tabasco, kosteczka pietruszki, 2-3 łyżki mąki, 100 g wódki:) lub pół szklanki wina, ok. 2-3 łyżek octu lub soku z cytryny

Jak przyrządzić?

A ja robię to tak: Najpierw kroję wołowinkę w cieniutkie paseczki, ok. 3 cm. Posypuję solą i pieprzem, chociaż nie powinno się, bo podobno od soli mięso robi się twarde (moim zdaniem i tak to zależy od długości gotowania). Podsmażam mięsko tak długo, aż zmieni kolor i wrzucam do gara. W tym czasie kroję boczek (w drobniutkie kosteczki) i cebulkę (w cienkie talarki). Podsmażam boczek, w połowie wrzucając cebulkę. Następnie do gara. W czasie kiedy smaży się cebulka z boczkiem, kroję piczarki, po czym je podsmażam i... wrzucam do gara. W czasie gdy smażą się pieczarki, kroję paprykę, podsmażam, aż nabierze słodkości i wrzucam do gara. Jak już mam te wszystkie rzeczy w garze, podlewam je wodą, żeby nie tracić czasu (niech mięso się gotuje, im dłużej, tym lepiej). Teraz robię sos. Gotuję wodę i w półlitorwej miseczce rozpuszczam nią kostki rosołowe. Dosypuję pieprzu, soli, papryki, tabasco, suszonej pietruszki i mieszam. Dolewam śmietany, dosypuję ok. 2-3 łyżek mąki i trochę octu. Wszystko mieszam (najlepiej trzepaczką - trochę zmywania, ale będzie dokładniej i szybciej). Wlewam sos do gara. Mieszam wszystko (tym razem łyżką:). W zależności od tego, czy ktoś lubi dużo sosu, czy nie, dolewa więcej czy mniej przegotowanej wody. Wlewam wódkę lub wino. Suszone grzybki parzę i wlewam do gara. No i teraz: drogie panie - możecie zająć się porządkami lub innymi pracami domowymi, drodzy panowie - możecie spokojnie obejrzeć mecz lub posiedzieć przed kompem. Gotować ok. 1,5-2 godzin na wolnym ogniu (dopóki mięsko nie będzie miękkie, w przerwach na zajęcia lepiej zamieszać). Ok. pół godziny przed końcem gotowania odcedzamy fasolkę i... tak, wrzucamy do gara! Razem z pokrojonymi w małą kostkę korniszonami.

Jak podawać?

W misce lub na głębokim talerzu.

Uwagi:

Tylko z chlebkiem i piwkiem. Dobrze się je przy TV.

Czas przygotowania:

Nie wymaga dużej uwagi, pod warunkiem że na wolnym ogniu.

« Powrót