Przepis kulinarny
Awokado ze szpinakiem i krabami Autor: Lui   Data: 23.03.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=9816
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni ok. 20 min. ?

Składniki:

3 garście liści szpinaku (najlepiej, jak są to młode listki), awokado, paczka paluszków krabowych, 2-3 jajka ugotowane na twardo. Sos: 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, wyciśnięty sok z 1/2 cytryny, szczypta soli, 1/2 łyżeczki cukru, 4-5 łyżek oleju, 2-3 łyżki majonezu

Jak przyrządzić?

Szpinak wcześniej sparzyć, odcedzić i drobno posiekać. Awokado rozdrobnić widelcem. Ugotowane na twardo jajka pokroić drobno. Kraby pokroić drobno. Wszystko razem wrzucić do salaterki. Składniki sosu (oprócz majonezu) wymieszać dokładnie razem w szklaneczce lub kubeczku i wlać do salaterki. Dodać majonez. Wszystko razem wymieszać. Smacznego!

Uwagi:

Ta sałatka może służyć jako dip do chipsów lub innych potraw, jeżeli nie dodamy do niej krabów.

« Powrót