Przepis kulinarny
Biała zupa??? Autor: krzych69   Data: 24.03.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=9859
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? zależy od apetytów 10 zł średni 30 min. dość wysoka, ale jaka pyszna...

Składniki:

litr maślanki, śmietana 18% (mała), 30-40 dag karkówki bez kości, cebula, kilka kropli przyprawy do zup Knorr, łyżeczka smalcu, kilka ziemniaków, ok. 2-3 łyżeczek mąki sól, cukier do smaku

Jak przyrządzić?

Pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucić na osolony wrzątek (powinno go być tyle, aby zakrył jedynie ziemniaki). W tym czasie na smalcu podsmażyć na chrupko pokrojoną w kostkę karkówkę, dodając następnie do niej pokrojoną w kostkę cebulę - podsmażyć ją na złoto, deczko posolić. Do odrębnego naczynia wlać maślankę, śmietanę, dodać mąkę i całość dokładnie wymieszać na jednolitą zawiesinę (używam do tego trzepaczki - jednak nie ubijam, a energicznie mieszam). Dodaję trochę wrzątku (aby się nie zwarzyło) i energicznie mieszając, przelewam to do ziemniaków. Zagotowuję, dodaję mięsko z cebulką i gotuję całość ok. 3 min. Doprawiam solą, szczyptą cukru i przyprawą.

Potrzebne przybory:

deska, nóż, garnek, patelnia, mniejszy garnek (naczynie, słoik, rondel), trzepaczka (wskazana)

Jak podawać?

W głębokich talerzach (gdy kilka osób), w mniejszych talerzach (gdy głodnych więcej), być gotowym na to, że poproszą o dokładkę.

Uwagi:

Miałem problem, jak tę zupę nazwać, choć dla siebie nazywam ją zalewajką. Ale tu bym zaraz został skrytykowany, że to nie zalewajka. No więc niech to będzie "Biała zupa???". Jakkolwiek by się nazywała, jest po prostu przepyszna, przyrządzam ją nawet niekiedy dla gości - są zachwyceni. Nie dodaję żadnych warzyw ani pieprzu, aby nie złamać tego niepowtarzalnego smaku. Dla niektórych to zbrodnia, ale kilka kropli przyprawy jest konieczne (byle nie przesadzić). Danie nie jest aż tak pracochłonne, ile zajęło mi pisanie, jednak chciałem przekazać Wam wszelkie możliwe wskazówki, aby zupka się udała. Smacznego!

« Powrót