Przepis kulinarny
Burgery z tofu Autor: Emilka   Data: 26.03.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=9894
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 ? zł średni ? min. ?

Składniki:

1 mała czerwona papryka drobno posiekana, 1 cebula usmażona, drobno pokrojona, 1 łyżeczka kminku mielonego, 2 łyżki soku z cytryny, 425 g ciecierzycy z puszki po osączeniu i opłukaniu, 75 g miękiego tofu osączonego, 115 g ugotowanych ziemniaków pokrojonych w kostkę, 4 łyżki kolendry posiekanej, 75 g bułki tartej, 1 łyżka oleju, 4 bułki do hamburgerów, 2 pomidory pokrojone w plastry, 1 marchew starta, sól i pieprz. Dip: 1 łyżeczka pasty (wg gustu), 4 łyżki jogurtu naturalnego, ogórek duży drobno posiekany, sól, czosnek drobno starty.

Jak przyrządzić?

Cebulę, czosnek, przyprawy i sok z cytryny włożyć do rondla. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut, aż zmięknie. Ciecierzycę, tofu i ziemniaki utłuc, dodać usmażoną cebulę, sól i pieprz. Wymieszać i rozdzielić na 4 części. Uformować krążki. Każdy krążek obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć burgery po 5 minut z każdej strony. W misce zmieszać wszystkie składniki dipu i schłodzić. Na spodzie każdej bułki ułożyć pomidor i marchew, burgera, potem dip. Przykryć.

Uwagi:

Pyszne i zdrowe.

« Powrót