Przepis kulinarny
Penne spinacchio Autor: capriciosa   Data: 28.03.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=9928
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
3-4 ? zł średni 20 min. ?

Składniki:

125 g sera pleśniowego błękitnego (np. trójkąt Lazur), 125 g sera pleśniowego typu camembert, paczka mrożonego szpinaku (b. dobry jest np. Frosty lub Horteksu ze śmietaną, ale może być zwykły), 2-3 łyżki śmietany (najlepiej kwaśnej), 4-5 ząbków czosnku, pieprz czarny, bazylia, tymianek (świeże lub suszone), łyżka masła, paczka (500 g) makaronu penne (tzw. pióra), ew. parmezan do posypania

Jak przyrządzić?

Podsmażamy rozdrobniony czosnek, po 2-3 min dodajemy drobno pokrojone sery pleśniowe (smażymy na maśle, bo oliwa rozgrzewa się do zbyt wysokiej temperatury i ser ścina się, zamiast rozpuszczać). Gdy ser jest płynny, dodajemy szpinak i na niewielkim ogniu rozpuszczamy, często mieszając. W międzyczasie gotujemy makaron al dente, lekko twardy. Do masy szpinakowo-serowej dodajemy przyprawy (dużo pieprzu!), a następnie śmietanę i podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania. Do sosu wrzucamy odcedzony makaron, dokładnie mieszamy, podgrzewając, wykładamy na talerze, można posypać gotowe danie parmezanem.

Uwagi:

Dla chętnych (odważnych:)): przed wrzuceniem makaronu do sosu można wbić na patelnię 1 jajko, dokładnie wymieszać i dopiero wtedy wrzucać makaron. Smacznego!

Czas przygotowania:

Niezbyt skomplikowana potrawa, praktycznie robi się sama:)

« Powrót