Przepis kulinarny
Kurczak w jarzynach Autor: Anka   Data: 22.04.2003
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=994
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 porcje ? zł średni 45 min. ?

Składniki:

- mieso z kurczaka (nogi - 4 szt. lub piersi - 4 szt), - 2 duze kartofle, - 1/2 kalafiora lub kwiatostan z 2 brokulow (mozna tez dodac razem i kalafior i brokuly), - 1 duza cebula, - kilka pieczarek - nieobowiazkowo, - sol, wegeta, zabek czosnku, - olej.

Jak przyrządzić?

Mieso kurczaka marynujemy na okolo 2 godziny wczesniej w soli, wegecie lub jarzynce i zabku startego praska czosnku. Nastepnie smazymy je az sie podrumieni na oleju. Nastepnie podlewamy mieso woda i dodajemy posiekana grubo cebule oraz pozostale jarzyny (kartofle kroimy na cwiartki lub osemki). Calosc dusimy az do momentu gdy jarzyny i mieso beda miekkie. Ja bardzo czesto przyprawiam to danie soy sauce (niestety nie wiem jaki jest polski odpowiednik tego sosu - w kazdym razie uzywany jest on czesto w kuchni chinskiej i ma smak zblizony do polskiej wegety). Smacznego!

Jak podawać?

Danie jednogarnkowe.

« Powrót