Przepis kulinarny
Kawa z żubrówką Autor: Leia   Data: 02.04.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=9993
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
1 ? zł średni 10 min. ?

Składniki:

Kawa mielona (arabica), cynamon, kardamon, czekolada, wódka (Żubrówka), mleko bita śmietana

Jak przyrządzić?

Łyżeczkę kawy mielonej zmieszać ze szczyptą kardamonu i cynamonu, zaparzyć w ekspresie przelewanym. Gotową kawę osłodzić do smaku. Na dnie filiżanki położyć kostkę deserowej czekolady (najlepiej płaskiej Lindt), zalać gorącą kawą. Odczekać chwilę, by czekolada zmiękła. Zalać kawę ok. 30 ml wódki (najlepiej Żubrówki), dolać mniej więcej tyle samo mleka. Na wierzch położyć bitą śmietanę, posypać startą czekoladą. Gotowe.

Potrzebne przybory:

Przelewany ekspres do kawy ;-)

Jak podawać?

Najlepiej w niskich filiżankach o szerokim denku.

Uwagi:

Kostka czekolady w kawie się nie rozpuści, jedynie bardzo rozmięknie i doda smaku kawie. Polecam też dodawać do kawy przegotowane mleko, smakuje zupełnie inaczej niż z mlekiem "prosto z kartonu".

« Powrót