
Teraz jest najlepszy czas na zupę ze świeżych pomidorów. Cena spadła do 2 złotych za kilogram za tzw. gospodarskie pomidory. Co kilka dni przynoszę do domu siaty, myję kroję, smażę, duszę i nakładam w słoiki. Zapach czosnku i bazylii jest wszechobecny, mało to oryginalne, ale kto powiedział, że ma być oryginalnie? Połączenie jest sprawdzone i doskonałe. Mnożą się słoiczki i słoiki, porcje makaronowe z gotowymi sosami i pasty, które można wyjadać łyżką ze słoika, takie są dobre.
Więcej

Przykro jest patrzeć na małego alergika w towarzystwie zajadających się słodyczami dzieci. On nie może, bo alergia na mleko, jajka i gluten wyklucza w zasadzie całość słodkości sklepowych i zdecydowaną większość domowych wypieków. Fakt, że na pewno wyjdzie mu to na zdrowie, jest mało istotny wobec dziecięcej smutnej minki. Ale są słodkości idealne dla alergika!
Więcej

Jedzenie soli źle wpływa na nasze zdrowie i nie jest to żadne odkrycie. Nazywana białą śmiercią sprzyja nadciśnieniu, niewydolności nerek, zatrzymuje wodę w organizmie, prowadzi do udaru mózgu, zawału, osteoporozy, a nawet cukrzycy. Jednak wielu z nas nie wyobraża sobie, by ograniczyć jej spożywanie, bo co innego niż sól podkreśli smak potraw? Zioła!
Więcej

W każdej kulturze istnieją normy mówiące o tym, co jest jadalne, a co nie. Przysmakiem jednej z chińskich prowincji (Zhejiang) są jajka gotowane w moczu młodych chłopców, w Islandii zaś ogromną popularnością cieszy się hakarl – czyli potrawa ze zgniłego rekina. Coraz chętniej raczymy się także owocami morza, w takim razie dlaczego by nie spróbować wina z robaków?
Więcej

Moja propozycja tartą do końca nie jest. Szukając jednak określenia na ten wypiek, tarta była pierwszym skojarzeniem. Chciałam upiec coś, co byłoby dobre na zimno, łatwo się kroiło i co najważniejsze, aby bez kruszenia dało się złapać w małą rączkę. Nie jest to proste, jeśli nie można używać mąki i jajek. Wszystko jest jednak do zrobienia, bez konieczności używania mąk dla glutenowców. Jest kilka sprawdzonych sklejaczy.
Więcej

Nastał najlepszy czas dla miłośników zieleniny. Wszystkie przydomowe ogródki i działki zielenią się całą paletą odcieni. Nawet bardzo nieudolnym ogrodnikom, do których ja niestety należę, kilka liści zawsze wyrośnie bez dodatkowych nakładów pracy i nawożenia. Wystarczy wsadzić w ziemię nasionko cukinii, by cieszyć się zbiorami w zasadzie przez całe lato.
Więcej

W Europie marnuje się 89 milionów ton jedzenia każdego roku, w Polsce wyrzucamy aż 9 milionów ton. Mamy w zwyczaju kupowanie dużej ilości produktów słabej jakości, zapominamy o dacie przydatności do spożycia i przygotowujemy większe porcje, niż jesteśmy w stanie zjeść. Jednak resztek z talerza wcale nie musimy wyrzucać, wystarczy tylko mieć pomysł, jak je wykorzystać. Oto kilka pomysłów.
Więcej

Ocet jabłkowy znany był już w dawnych cywilizacjach. Egipcjanie, Fenicjanie, Grecy, Hindusi, Persowie, a nawet Chińczycy cenili go tak bardzo, że był napojem spożywanym codziennie przez zwykłych ludzi. Służył także jako przyprawa do potraw i konserwant do mięsa i ryb. Od kiedy poznano jego działanie bakteriobójcze używano go jako leku. Wiesz dlaczego i do czego warto go używać?
Więcej

Liczba alergików rośnie co roku. Najczęstsze są alergie pokarmowe. Drodzy rodzice, nie załamujcie się. Chciałabym zaproponować bardzo prostą zupkę dla dzieci z soczewicy czerwonej. Jest lekkostrawna, mój synek je soczewicę od dziesiątego miesiąca życia i nigdy nie miał problemów z brzuszkiem.
Więcej

Pieprz jest bardzo popularną i cenioną przyprawą. Znajdziemy go w każdej kuchni. Pieprz nie tylko poprawia smak potraw, ale także ma bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Oto kilka ciekawostek o tych malutkich kulkach znanych na całym świecie.
Więcej

Brytyjczycy uwielbiają herbatę i nie jest to żadne odkrycie. Polacy także ją lubią – badania dowodzą, że przeciętny Polak wypija kilogram herbaty rocznie. Największą popularnością cieszy się czarna herbata, ale coraz więcej osób przekonuje się do zielonej. Herbata wspomaga walkę z otyłością, rakiem, zawiera fluor, który mineralizuje kości, pomaga w niestrawności. Herbatę najczęściej pijemy, ale można ją także jeść?
Więcej

Kasztan jadalny uprawiany jest od wielu wieków. W Europie najbardziej popularny w Hiszpanii, Francji i Włoszech. Jego orzechy, zwane popularnie kasztanami – zawierają skrobię, cukier, białko, tłuszcz i witaminy: K, B1, B2, B6, C oraz sole mineralne (sód, potas, fosfor, miedź, żelazo, wapń).
Więcej

Aby przedłużyć świeżość żywności, stosujemy różne metody jej przetwarzania: mrożenie, suszenie, pasteryzowanie, kiszenie. Prawidłowe przechowywanie produktów spożywczych jest możliwe tylko wtedy, gdy znamy zasady bezpieczeństwa przy obróbce i magazynowaniu. Oto kilka zasad bezpiecznego przechowywania żywności.
Więcej

Coraz więcej ludzi skarży się na wzdęcia, zgagę, dolegliwości jelitowe. Łykamy garściami tabletki przeciwbólowe albo pijemy ziołowe herbatki na żołądek, a tak naprawdę sekret tkwi w prawidłowym zestawieniu pokarmów. Sprawdź, jakich potraw nie można łączyć i pomyśl nad zmianą swoich nawyków żywieniowych.
Więcej