Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!
Felieton kulinarny

Dumna dynia

Dumna dynia Ma w sobie coś pozytywnego, energetyzującego, zapewne to ciepły kolor, doskonale pasujący na schyłek lata. To prawdziwy skarb składników odżywczych, wybierajcie te o najintensywniejszym pomarańczowym kolorze, mają najwięcej witamin, głownie A, B1, B2, C, PP oraz składniki mineralne, zwłaszcza fosfor, żelazo, wapń, potas, magnez oraz kwas foliowy. Ma mało kalorii, co jest dobrą informacją. Powinny je jeść ciężarne i mężczyźni, ponieważ dba o ich jądra!
Z poprzednich wydań

Miłość pomidorowa

Miłość pomidorowa Teraz jest najlepszy czas na zupę ze świeżych pomidorów. Cena spadła do 2 złotych za kilogram za tzw. gospodarskie pomidory. Co kilka dni przynoszę do domu siaty, myję kroję, smażę, duszę i nakładam w słoiki. Zapach czosnku i bazylii jest wszechobecny, mało to oryginalne, ale kto powiedział, że ma być oryginalnie? Połączenie jest sprawdzone i doskonałe. Mnożą się słoiczki i słoiki, porcje makaronowe z gotowymi sosami i pasty, które można wyjadać łyżką ze słoika, takie są dobre.  Więcej

Och(s)łodźmy życie alergikowi

Och(s)łodźmy życie alergikowi Przykro jest patrzeć na małego alergika w towarzystwie zajadających się słodyczami dzieci. On nie może, bo alergia na mleko, jajka i gluten wyklucza w zasadzie całość słodkości sklepowych i zdecydowaną większość domowych wypieków. Fakt, że na pewno wyjdzie mu to na zdrowie, jest mało istotny wobec dziecięcej smutnej minki. Ale są słodkości idealne dla alergika! Więcej

Zioła zamiast soli

Zioła zamiast soli Jedzenie soli źle wpływa na nasze zdrowie i nie jest to żadne odkrycie. Nazywana białą śmiercią sprzyja nadciśnieniu, niewydolności nerek, zatrzymuje wodę w organizmie, prowadzi do udaru mózgu, zawału, osteoporozy, a nawet cukrzycy. Jednak wielu z nas nie wyobraża sobie, by ograniczyć jej spożywanie, bo co innego niż sól podkreśli smak potraw? Zioła! Więcej

Wino z robaków

Wino z robaków W każdej kulturze istnieją normy mówiące o tym, co jest jadalne, a co nie. Przysmakiem jednej z chińskich prowincji (Zhejiang) są jajka gotowane w moczu młodych chłopców, w Islandii zaś ogromną popularnością cieszy się hakarl – czyli potrawa ze zgniłego rekina. Coraz chętniej raczymy się także owocami morza, w takim razie dlaczego by nie spróbować wina z robaków? Więcej

Tarta warzywna. Kuchnia alergika

Tarta warzywna. Kuchnia alergika Moja propozycja tartą do końca nie jest. Szukając jednak określenia na ten wypiek, tarta była pierwszym skojarzeniem. Chciałam upiec coś, co byłoby dobre na zimno, łatwo się kroiło i co najważniejsze, aby bez kruszenia dało się złapać w małą rączkę. Nie jest to proste, jeśli nie można używać mąki i jajek. Wszystko jest jednak do zrobienia, bez konieczności używania mąk dla glutenowców. Jest kilka sprawdzonych sklejaczy.  Więcej

Cukinia niecodzienna

Cukinia niecodzienna Nastał najlepszy czas dla miłośników zieleniny. Wszystkie przydomowe ogródki i działki zielenią się całą paletą odcieni. Nawet bardzo nieudolnym ogrodnikom, do których ja niestety należę, kilka liści zawsze wyrośnie bez dodatkowych nakładów pracy i nawożenia. Wystarczy wsadzić w ziemię nasionko cukinii, by cieszyć się zbiorami w zasadzie przez całe lato.  Więcej

Żywieniowy recykling, czyli jak wykorzystać resztki z talerza

Żywieniowy recykling, czyli jak wykorzystać resztki z talerza W Europie marnuje się 89 milionów ton jedzenia każdego roku, w Polsce wyrzucamy aż 9 milionów ton. Mamy w zwyczaju kupowanie dużej ilości produktów słabej jakości, zapominamy o dacie przydatności do spożycia i przygotowujemy większe porcje, niż jesteśmy w stanie zjeść. Jednak resztek z talerza wcale nie musimy wyrzucać, wystarczy tylko mieć pomysł, jak je wykorzystać. Oto kilka pomysłów. Więcej

5 zastosowań octu jabłkowego

5 zastosowań octu jabłkowego Ocet jabłkowy znany był już w dawnych cywilizacjach. Egipcjanie, Fenicjanie, Grecy, Hindusi, Persowie, a nawet Chińczycy cenili go tak bardzo, że był napojem spożywanym codziennie przez zwykłych ludzi. Służył także jako przyprawa do potraw i konserwant do mięsa i ryb. Od kiedy poznano jego działanie bakteriobójcze używano go jako leku. Wiesz dlaczego i do czego warto go używać? Więcej

Krem z soczewicy i marchewki. Kuchnia alergika

Krem z soczewicy i marchewki. Kuchnia alergika Liczba alergików rośnie co roku. Najczęstsze są alergie pokarmowe. Drodzy rodzice, nie załamujcie się. Chciałabym zaproponować bardzo prostą zupkę dla dzieci z soczewicy czerwonej. Jest lekkostrawna, mój synek je soczewicę od dziesiątego miesiąca życia i nigdy nie miał problemów z brzuszkiem.  Więcej

Pieprz - trzy smaki

Pieprz - trzy smaki Pieprz jest bardzo popularną i cenioną przyprawą. Znajdziemy go w każdej kuchni. Pieprz nie tylko poprawia smak potraw, ale także ma bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Oto kilka ciekawostek o tych malutkich kulkach znanych na całym świecie. Więcej

Jedliście kiedyś herbatę?

Jedliście kiedyś herbatę? Brytyjczycy uwielbiają herbatę i nie jest to żadne odkrycie. Polacy także ją lubią – badania dowodzą, że przeciętny Polak wypija kilogram herbaty rocznie. Największą popularnością cieszy się czarna herbata, ale coraz więcej osób przekonuje się do zielonej. Herbata wspomaga walkę z otyłością, rakiem, zawiera fluor, który mineralizuje kości, pomaga w niestrawności. Herbatę najczęściej pijemy, ale można ją także jeść? Więcej

Kasztany jadalne

Kasztany jadalne Kasztan jadalny uprawiany jest od wielu wieków. W Europie najbardziej popularny w Hiszpanii, Francji i Włoszech. Jego orzechy, zwane popularnie kasztanami – zawierają skrobię, cukier, białko, tłuszcz i witaminy: K, B1, B2, B6, C oraz sole mineralne (sód, potas, fosfor, miedź, żelazo, wapń). Więcej

Przechowywanie żywności

Przechowywanie żywności Aby przedłużyć świeżość żywności, stosujemy różne metody jej przetwarzania: mrożenie, suszenie, pasteryzowanie, kiszenie. Prawidłowe przechowywanie produktów spożywczych jest możliwe tylko wtedy, gdy znamy zasady bezpieczeństwa przy obróbce i magazynowaniu. Oto kilka zasad bezpiecznego przechowywania żywności. Więcej

Dobre i złe zestawienia pokarmowe

Dobre i złe zestawienia pokarmowe Coraz więcej ludzi skarży się na wzdęcia, zgagę, dolegliwości jelitowe. Łykamy garściami tabletki przeciwbólowe albo pijemy ziołowe herbatki na żołądek, a tak naprawdę sekret tkwi w prawidłowym zestawieniu pokarmów. Sprawdź, jakich potraw nie można łączyć i pomyśl nad zmianą swoich nawyków żywieniowych. Więcej