Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

archiwum felietonów

Kulinarne wpadki

Kulinarne wpadki Musisz przygotować popisowe danie i zastanawiasz się nad menu już od kilku dni. Przeglądasz książki kucharskie, blogi kulinarne, wertujesz strony internetowe w poszukiwaniu czegoś szczególnego. Chcesz zaskoczyć smakiem, uwieść zapachem i wywołać chwilę ciszy przy stole, w czasie której twój gość odda się z namiętnością kosztowaniu. Czyż nie o czymś takim marzy każda „gospodyni”? Niestety, nikt nie rodzi się z umiejętnością gotowania... Więcej

W oczekiwaniu na nowalijki

W oczekiwaniu na nowalijki Do wiosny jeszcze daleko, choć bywały dni, że ziemia pachniała już przedwiośniem. Mimo łagodnej zimy, pewnie nie tylko ja tęsknię za cieplejszym wietrzykiem i słońcem. Wraz z taką pogodą pojawiają się pierwsze sałaty i warzywa. Niestety do tego czasu przechodzimy przez ciężki czas przesilenia zimowo-wiosennego. Nasza skóra traci zeszłoroczną opaleniznę, a ciało domaga się witamin. Co zrobić, gdy nie możemy dogrzać się na egzotycznych plażach i kosztować straganowych warzyw i owoców? Więcej

Włożył Bóg duszę w gruszę

Włożył Bóg duszę w gruszę Mimo ciepłych zim, które oszczędzały nas przez ostatnie miesiące i lata, pojawia się tęsknota za sierpniowym słońcem a wraz z nią poszukiwanie smaków. Starając się nie ulegać pokusie w marketach i omijając półki z jabłkami holenderskimi, jednakowej wielkości i ze skórką połyskującą jak plastikowa, w końcu trafiam na osiedlowy bazar i znajduję niepozorne wyglądające gruszki. Przypomina mi się scena z Miasta Aniołów. Lubię subtelny zapach gruszek, szorstką skórkę i konsystencję miąższu. Więcej

Kuchnia Casanovy

Kuchnia Casanovy Najsłynniejszy kochanek świata, wspomagał się przed randką filiżanką gorącej czekolady, w dużych ilościach pochłaniał ostrygi, będące silnym afrodyzjakiem. Na specjalne kolacje dla kochanków, polecałabym dania proste w wykonaniu, aromatyczne i lekkie, które nie wymagają używania sztućców. Małe przekąski na wspólnym półmisku, talerz z owocami, którymi można się wzajemnie karmić. Czyż jedzenie rękami nie jest zmysłowe? Więcej

Placki ziemniaczane – banał?

Placki ziemniaczane – banał? Czekam już na młode ziemniaki i złociste placuszki, które bardzo ładnie wyglądają, jeśli ziemniaki utrzemy na grubej tarce. Można je zrobić bardzo małe i zjadać bez użycia sztućców, maczając w sosie, jaki sobie wymyślimy. Mogą być na słodko - z musem jabłkowym, na słono - zapiekane z żółtym serem lub cukinią, zielonym pieprzem i fetą, a także na ostro - po węgiersku z mięsnym gulaszem i wykwintnie - z kawiorem lub łososiem, koperkiem i kleksem gęstej śmietany. Więcej

Walentynkowe co nieco

Walentynkowe co nieco Brzoskwinie i śliwki w cukrze z gwiazdkami anyżu lub duszone z cynamonem i goździkami, polane miodem... To naprawdę doskonały deser na walentynki dla osób tęskniących za latem w egzotycznym kraju. Nie jest ciężki, a przecież nie o to chodzi, żeby po kolacji zasnąć. Jeśli planujecie wieczór w domu, polecam lekkie danie z Polinezji – ceviche podane z grzankami i sałatką z pomidorów w delikatnym sosie z oliwy i octu. Gorące, egzotyczne przyprawy są najlepszym afrodyzjakiem. Więcej

Kuchnia pełna wspomnień

Kuchnia pełna wspomnień W czasach, gdy nie zawsze można było kupić masło, a babcia nie miała czasu zrobić, dostawałam pajdę chleba z margaryną i cukrem. Dzisiaj maszyny do pieczenia chleba można kupić wszędzie, ale brak czasu powoduje, że w niewielu domach pojawia się swojski chleb na stole. A jest tyle możliwości. Przyzwyczajeni do chleba jako bazy, zapominamy, że sam w sobie może być sercem posiłku. Dodajcie do ciasta chlebowego smażoną cebulkę, boczek, może zioła i suszone pomidory lub rodzynki i suszone śliwki, inspiracji można szukać na półkach z pieczywem. Czy taki chleb poza masłem potrzebuje jeszcze sera albo wędliny? Czasami mniej znaczy lepiej. Więcej

Diety odchudzające

Diety odchudzające Która z nas nie była na diecie? Niewiele jest takich szczęściar, które nie przejmują się tym, co jedzą. Zawsze z pewną zazdrością patrzę na koleżanki, pochłaniające dokładkę bez wyrzutów sumienia. Oczywiście są szczupłe i słyną z dużego apetytu. Każdego roku pojawiają się nowe diety. Ale ja chciałabym przypomnieć kilka starych i sprawdzonych sposobów. Więcej

Po prostu jajo

Po prostu jajo Wyobrażacie sobie kuchnię bez jajek? Pomijając to, że są produktem sklejającym większość wypieków. Bez omletów na słodko, bez „sunny side up”, majonezu, kogla-mogla z kakao, jajecznicy na sto sposobów... Jajko w szklance, zwane szlachetnie jajkiem po wiedeńsku, było częstym gościem na naszym rodzinnym stole.  Więcej

Aromatyczne zioła

Aromatyczne zioła Czym byłaby kuchnia bez ziół i przypraw? Bez aromatu świeżego tymianku i rozmarynu, czosnku smażonego na maśle i curry, szałwii, mięty, lebiody oraz bazylii. To dobrze, że zioła można dostać właściwie wszędzie. W sklepach i na osiedlowych bazarkach dostępne są w charakterystycznych czarnych doniczkach. Rosną na balkonach zamiast kwiatów. Domowy, zielony ogródek na parapecie to piękna ozdoba kuchni przez cały rok. Coraz częściej suszone zioła z torebek ustępują miejsca tym aromatycznym. Więcej

Sposób na kaca

Sposób na kaca Co jeść i pić, aby przeżyć poranek po zabawie sylwestrowej? Firmy produkujące środki na kaca zbierają teraz największe plony. I chwała im za te środki, choć wyciągają pieniądze z naszego portfela. Prawda jest jednak taka, że prawie każdy z nas w noworoczny poranek ma ochotę w ogóle nie wstawać. Co zrobić, aby tak bardzo nie bolało? Więcej

Zapach świąt

Zapach świąt Połączenie zapachu pomarańczy i czekolady to dla mnie automatyczne skojarzenie ze świętami Bożego Narodzenia. Jedno z intensywniejszych wspomnień z dzieciństwa. Wielokrotnie nabieram się na to, nawet latem, wpadając w błogi nastrój wywołany tym zapachem. Te święta, jak żadne inne, posiadają specyficzny urok łączący rodziny na trzy dni. Przepełnione pociągi, pojednania, podróże przez całą Polskę, tylko po to, aby zasiąść razem do stołu. Więcej

Przyjęcie u Monatowej

Przyjęcie u Monatowej Kto z was miał okazję spróbować kwiczołów, łupacza, chruściela albo bekasa? A może oxalis z masłem i bułeczką? Tranżerujecie potrawy?
Zbliża się karnawał, najczęściej bawimy się poza domem, a firmy organizują pracownikom imprezy integracyjne z cateringiem. A może by tak zorganizować sylwester w starym stylu? Salmis z kuropatw, poncz maraschinowy, krem szodonowy... Więcej

Zemsta barmana

Zemsta barmana Święta wypełniają już każdą wolną przestrzeń, masy sklonowanych mikołajów zaglądają z każdej strony. Nie można przejechać się autobusem, żeby choć jednego nie spotkać. A mi jakoś daleko do świątecznego nastroju. Wpadam wieczorem do ulubionego baru, ze świadomością, że na pewno spotkam kogoś znajomego. Znacie takie bary? Ani ładne, ani specjalnie czyste. Najważniejsi są w nim ludzie po obu stronach blatu. Więcej

Odkurzone książki kucharskie

Odkurzone książki kucharskie Z łezką w oku przeglądam Książkę kucharską Zofii Czerny z 1953 roku. Pożółkłe strony przypominają gotowanie babci. Włożone luźno kartki z przepisami wyciętymi z gazet, albo kartki zrywane z kalendarza. Notatki na marginesach, zakładki z kawałków gazety. Długa pierwsza cześć książki podająca wiadomości ogólne i definicje smażenia, gotowania i pieczenia, czarno-białe zdjęcia demonstrujące m. in. obieranie i krojenie ziemniaków. Wbrew pozorom takie informacje się przydają.  Więcej