Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

archiwum felietonów

Bal prezydenta

Bal prezydenta Ostatnio oczy wielu Polaków zwróciły się w kierunku Teatru Wielkiego i gali. Nie interesuje mnie, kto z kim siedział i dlaczego, kto się obraził i nie przybył i co miała na sobie pani X. Bardziej interesujące jest prezydenckie menu. Co jadły głowy państwa? Było wykwintnie i po polsku. Piękne podane i przystrojone dania składały się z ogólnodostępnych składników. Jeśli chcesz poczuć się jak prezydent, możesz przyrządzić je w domu. Więcej

Rozgrzej się

Rozgrzej się Jesień i zima to pory, w których nie mogłabym obejść się bez zupy. Jakże to miły widok - zupa pyrkająca na gazie, a potem talerze pełne gorącego płynu. O tej porze roku w mojej kuchni zupa przestaje być zwyczajna. Z dodatkiem kurkumy, imbiru, gałki muszkatołowej, cebuli i czosnku przybiera egzotyczną formę. Staje się pełnoprawnym jednogarnkowym daniem, dumnie goszczącym na stole w porze obiadowej. Więcej

Fusion cuisine

Fusion cuisine Kuchnia fusion gości już niemal w każdym kraju. To umiejętne łączenie w jednym daniu różnorodnych tradycji kulinarnych. Rozwojowi jej sprzyjają migracje ludności, mieszanie się kultur i coraz swobodniejsze podróżowanie po świecie. Fusion to nie tylko smak, ale też sposób podania potrawy. Dostępność przypraw daje nieograniczone możliwości. Poszukiwanie nowych smaków i odkrywanie ich należy do jednych z najprzyjemniejszych rzeczy w kuchni. Więcej

Czyli Chili

Czyli Chili W Etiopii poniżającym jest określenie kogoś osobą bez chili. Ancho, Fatalii, Anaheim, Naga Jolokia, Cayenne, De Arbol, Habanero Orange, Passilla, Mulato, Purple Jalapeno, Serrano to nazwy brzmiące jak zaklęcia. Chili jest powszechna, ale nie banalna. Zachwyca swoim wyglądem, kolorem i różnorodnością. Jak często pojawia się w polskiej kuchni? Bardzo często - smażona, duszona, siekana, miażdżona, suszona, wędzona, mrożona, faszerowana, pieczona czy jako ozdoba. Nawet czekolada z papryczką nikogo już nie dziwi. Chili jest afrodyzjakiem i wpływa na utratę zbędnego tłuszczyku. Więcej

Fast czy slow food?

Fast czy slow food? To eat or not to eat... That is the question. W obliczu masowego zafascynowania fast food’em należę chyba do tej odstającej grupy społeczeństwa. Pozostanę nonkonformistką. Nie jest to w żadnym wypadku próba buntu, raczej szacunek dla ciała i zdrowia. Jestem w stanie poświęcić kilka minut ze swojego życia, żeby przygotować sobie kanapkę ze świeżego, chrupiącego chleba, soczystych pomidorów i zielonej sałaty. Aby poczuć naturalny smak warzyw, a nie tylko zaspokoić wzrok widokiem „plastycznego” jedzenia. Jestem jednak tolerancyjna – od każdego można się czegoś nauczyć, a więc – Slow food, I’m lovin’ itWięcej

Pani Kanapka

Pani Kanapka Kanapka jest tak powszechna, że bardzo często zapominamy, iż to forma kulinarna dająca ogromne możliwości. Można ją zrobić praktycznie ze wszystkim, co znajdziemy w lodówce. Wymyślił ją podobno Anglik, niejaki lord Sandwich, około roku 1762. Powodem była gra w karty. Grywał czasami przez dwie doby i nie chcąc przerywać swojego ulubionego zajęcia posilał się chlebem z pieczoną wołowiną. Mięso wkładano mu między dwa kawałki chleba, żeby nie pobrudził sobie rąk i kart.  Więcej

Dziewczyna Trawa

Dziewczyna Trawa Co jedzą wegetarianie? Sądząc po komentarzach jakie zdarzyło mi się usłyszeć przez cały okres bezmięsny, wegetarianie jedzą trawę, buraki, ziemniaki i owoce. Są to blade istoty ledwo stojące na nogach. Z miernymi wynikami w zawodach sportowych, bo przecież siły nie mają. Najczęściej mają problemy ze zdrowiem i są samotnymi wariatami. Ignorancja dotycząca kuchni wegetariańskiej jest tak powszechna, że już mnie nie dziwi. Więcej

Coco loco z papugami

Coco loco z papugami Za szybą – deszcz. Chłodny wiatr daje jasno do zrozumienia, że to już definitywny koniec lata. Staram się sprostać jesiennej depresji, wspominam więc moje letnie wycieczki. Od razu milej robi mi się na myśl o dwóch tygodniach spędzonych na Dominikanie. Słońce, plaża, ocean, kolorowe papugi i drinki z palemką. Czegóż więcej trzeba do szczęścia? Tutejsza obsługa, której uniform ogranicza się do przepaski na uda, nieprzerwanie serwuje Coco (kokos). Gdy jednak zdecydujemy się na coś bardziej szalonego, półnagi Dominikańczyk odrąbie maczetą kawałek kokosa i wleje nam do środka rumu, tak od serca. Więcej

Pociągowa wyprawka

Pociągowa wyprawka Nie macie wrażenia, że w podróży zjadamy o wiele większe ilości jedzenia niż normalnie? Przygotowując sobie prowiant do pociągu, przesadzamy, jakby za kilka dni miał nam grozić miesięczny post o chlebie i wodzie. Niezliczona ilość kanapek, owoców, przegryzaczy: orzeszków, chipsów, ciasteczek. Napoje na dwie doby, najczęściej w kilku smakach.  Więcej

Raj dla narciarzy

Raj dla narciarzy Stało się. Nadszedł koniec wakacji, trzeba wracać do szkolnych ławek, do pracy, do zwykłego i monotonnego życia. W związku z tym jedyną myślą zaprzątającą mi teraz głowę jest urlop zimowy! Nie mogę doczekać się chwili, kiedy spakuję ciepłe ubrania, narty, snowboard i ruszę na podbój tyrolskich stoków. W tym austriackim raju dla narciarzy życie toczy się swoim tempem. Więcej

Biała czy czarna?

Biała czy czarna? Kawa pochodzi z górskich terenów Etiopii. Legenda opowiadająca o pasterzu, który zauważył niezwykłe pobudzenie kóz i postanowił spróbować owoców, które jadły, jest dość znana. Są oczywiście inne wersje, podobnie jest z pochodzeniem słowa "kawa". Do Polski dotarła dzięki Turkom, w XVII wieku. Pili ją królowie, ale powszechnie uchodziła za niesmaczny i szkodliwy napój. Moda na jej spożycie przyszła kilka wieków później i zaczęła się od Gdańska, gdzie powstały pierwsze kawiarnie. Więcej

Kuchnia kreteńska

Kuchnia kreteńska Kilka lat temu miałam okazję spędzić wakacje na Krecie. Idealne to miejsce by zaspokoić kilka typowych, turystycznych potrzeb. Ile jednak można zwiedzać, szczególnie w takie, niekoniecznie przyjazne dla zimnolubnej Środkowoeuropejki, upały. Prócz strawy dla ducha, należy zadbać i o tę dla ciała. Poza przyjemnością obcowania ze śladami antyku, zapoznałam się bliżej ze smakiem (i skutkami) rakii. Kuchnia kreteńska – jak zapowiadały foldery - należy do jednych z najzdrowszych. Więcej

Ogrzej mnie

Ogrzej mnie Herbatka? To za mało. A gdyby tak wziąć miód, cytrynę i wymieszać to z gorącym naparem. Dodać goździki, anyż i podstawowy składnik, serce napoju czyli rum? Rum uwodzi migdałowym aromatem, a w najmniej spodziewanym momencie przypomina, że ma 80% alkoholu. Dla wrogów procentowych trunków pozostaje wersja z samą herbatką, polecam mocny, aromatyczny napar.  Więcej

Wiedeńskie rarytasy

Wiedeńskie rarytasy Przebywając w Wiedniu - europejskiej stolicy kultury, zwiedzimy zapewne jeden z największych i najpiękniejszych zamków świata – Schönbrunn. Korzystając z okazji pojechać możemy również do Salzburga, by poznać miejsce narodzin jednego z najwybitniejszych kompozytorów wszech czasów, wiedeńskiego klasyka – Wolfganga Amadeusa Mozarta. Nie powinniśmy jednak zapomnieć o austriackiej kuchni, która również zasługuje na uwagę. Więcej

Co kryje twoja lodówka?

Co kryje twoja lodówka? Pokaż mi zawartość swojej lodówki, a powiem Ci kim jesteś... W lodówkach moich koleżanek można znaleźć krem do twarzy, lakier do paznokci i jogurt. Mam znajomego kucharza, który wyłączył lodówkę i trzyma w niej książki! Moja lodówka jest duża i ciągle pusta. Dziś rano znalazłam w niej pięć słoików z mamusinym dżemem, trzy gatunki musztardy, kapary i pokarm dla kotów. A jak wygląda zawartość waszych lodówek?  Więcej