Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

archiwum felietonów

Kuchnia niemiecka - dużo i tłusto

Kuchnia niemiecka - dużo i tłusto Nasi zachodni sąsiedzi posiadają dość niejednolitą kuchnię, na co wpływ miała w dużym stopniu historia. Państwo to zostało zjednoczone dopiero w XIX wieku, a do tego czasu w każdym regionie zdążyły rozwinąć się inne zwyczaje żywieniowe. W kuchni niemieckiej odnaleźć można wyraźne wpływy także innych krajów, m.in. włoskie, tureckie, greckie i hiszpańskie. Więcej

Kulinarny spacerek po Moskwie

Kulinarny spacerek po Moskwie Co tam egzotyczne wycieczki, co tam ciepłe kraje i niebiańskie plaże. Czy można porównać kilkunastodniowy pobyt w Moskwie z jakąkolwiek inną wycieczką? Miasto pełne sprzeczności, głośne, wielkie i bardzo interesujące. Cerkwie stykające się prawie ścianą z salonem Christiana Diora. Dzwony, krakanie wron i defilady, wojskowa orkiestra i pochody majowe. Luksusowe samochody, piękne kobiety i uliczni grajkowie na Arbacie. Kolorowo, monumentalnie i wciągająco. Więcej

Okonomiyaki

Okonomiyaki Będziemy jeść okonomiyaki. Usiedliśmy na ziemi wokół niskiego stołu, na którym znajdowała się płyta - teppan do samodzielnego przyrządzania. Po wojnie, gdy w Japonii panowała bieda i ludzie nie mieli pieniędzy na mięso, żywiono się okonomiyaki, czyli mieszanką wody, mąki, jajka i tego, co akurat było dostępne: warzywa, ryby, owoce morza. Okonomi znaczy - to co chcesz, yaki - usmażone, upieczone. Istnieje wiele odmian tego dania, ponieważ możemy do niego dodać, co tylko chcemy. Więcej

Smak Irlandii

Smak Irlandii Spędziłam trzy wyjątkowe miesiące na małej irlandzkiej wyspie Inishmore. Opleciona pajęczyną kamiennych murków i kwitnąca fuksją na zawsze pozostanie już moją wyspą. Przestrzeń, klify i zapach oceanu. Spokój. To słowo przychodzi mi na myśl za każdym razem, gdy wspominam Arany. Bez pośpiechu, bez stresu, bez trąbienia klaksonów. Więcej

Marokański fast food

Marokański fast food Poznać kuchnię danego kraju można jedynie jadając to, co tubylcy. Restauracje przygotowane pod zachodnich turystów proponują ulepszone wersje lokalnych potraw. To tak jak we wszystkich restauracjach, również w Polsce. Przeglądając menu kilku droższych lokali można znaleźć kaczkę z jabłkami, pieczonego dzika, grillowane mięso z sarny i inne doskonałości. Wiadomo jednak, że przeciętny Polak nie jada takich rarytasów często. Podobnie jest w innych krajach.  Więcej

Obiad nie obejdzie się bez kimchi

Obiad nie obejdzie się bez kimchi Biała kapusta z niepozorną czerwoną przyprawą ma dość specyficzny wygląd. Wielu obcokrajowców może uważać go nawet za nieapetyczny. Smakuje jednak lepiej niż wygląda, choć po pewnym czasie coraz trudniej jest ocenić walory smakowe, gdyż kimchi jest strasznie ostre. Potrawa ta znana jest w Korei już od około XVII wieku. Jest ona tak uwielbiana, że podobno ma nawet swoje muzeum. Więcej

Korean barbecue

Korean barbecue Korean barbecue to cała ceremonia. Wszyscy goście siadają wokół niskiego stołu, na którym ustawiony jest swego rodzaju kompaktowy grill. Kelner przynosi dość cienko pokrojone kawałki surowego mięsa, owoców morza, ryb, a także przystawki, kimchi i oczywiście ryż. Wszystko piekielnie ostre, przyprawione papryczką chilli. Sami nakładamy mięso na ruszt i pilnujemy, aby za bardzo się nie przypiekło. Więcej

Krabobójczyni

Krabobójczyni Problemem w Korei nie jest samo jedzenie, ale przede wszystkim komunikacja, gdyż niewielu Koreańczyków zna język angielski. Oczywiście możemy się z nimi dogadać na przykład po chińsku lub w innym egzotycznym języku. Jeżeli jednak nie jesteśmy poliglotami, na wyprawę poza Seul lepiej zabrać tubylca, który zna angielski. O czym przekonaliśmy się zamawiając danie główne w nadmorskiej restauracji. Więcej

A Very Important Person

A Very Important Person Widziałam nie raz w restauracjach, jak obsługa, wyjątkowo przejęta jakimś klientem, zapomina o reszcie gości. Dlaczego? Bo klientem jest szef banku, poseł albo ktoś z pokaźnym portfelem. Jeżeli zamawiając tylko herbatę jestem gorzej traktowana od kogoś kto zamawia cielęcinę w sosie tuńczykowym, nie wracam więcej to takiego miejsca z własnej woli. Więcej

Chłodnik - rzecz o zimnej zupie

Chłodnik -  rzecz o zimnej zupie Możliwości na letnie orzeźwienie jest bardzo dużo. Niezastąpione są: owocowa z makaronem i chodnik litewski. Wśród sezonowych zimnych zup zdecydowanie dominuje teraz hiszpańskie gazpacho. Polecam też dość popularny chłodnik bałkański, przypominający bazą litewski, jednak różniący się nieco składem. Niektóre warzywa i owoce są stworzone do chłodników: melon, arbuz, ogórki, awokado, niestety nie często można spotkać fantazje chłodnikowe z ich udziałem w domowej kuchni. Więcej

Ewolucja smaku?

EWOLUCJA SMAKU? Nasze klimaty kulinarne za sprawą - coraz rzadziej traktowanych jako wyjątkowe - letnich upałów, stają się coraz bardziej śródziemnomorskie. Więcej

Musztarda dla smaku i zdrowia

Musztarda dla smaku i zdrowia Na co dzień praktycznie jej nie zauważamy - tak jest oczywista. Gdy robimy inspekcję pustej lodówki (z niejaką nadzieją na cud) - jedno, co z całą pewnością zobaczymy, to słoik musztardy, i nie wiedzieć czemu, widok ten budzi w nas lekką irytację.

 Więcej

Choinkowe smakołyki

Choinkowe smakołyki Jak ubieracie swoje drzewko świąteczne? Zgodnie z trendami, które każą zmieniać kolory i ozdoby każdego roku? Błyszcząco i bogato? Czy są to stroje sentymentalne, gdzie każda bombka, lichtarzyk i pracowicie posklejany łańcuch są częścią historii rodziny i domu? Więcej

Śledzia królowanie

Śledzia królowanie Cieszy mnie fakt, że do łask powraca jego urok i wdzięk. Że niewielka, srebrzysta rybka bałtycka zajmie bezceremonialnie miejsce wśród modnych, oceanicznych „tuzów”. Zapomnijmy na chwilę o zębaczach, doradach, łososiach i rekinach. Wróćmy do śledzia. Jak co roku o tej porze.
 Więcej

Niezwykłe przypadki w kuchni

Niezwykłe przypadki w kuchni Gdyby ktoś powiedział o nas “leń”, oburzylibyśmy się. Jak to? Przecież dwoimy się i troimy dzień w dzień, z trudem łapiąc wolną chwilę dla siebie. To fakt. Ale popełniamy grzech lenistwa wobec nas samych.
 Więcej