Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

archiwum felietonów

Czy to na pewno najstarszy owoc świata?

Czy to na pewno najstarszy owoc świata? Tego nie możemy powiedzieć z całą pewnością. Chociaż do niego odwołują się wszystkie najbardziej znane opowieści i rozważania filozoficzne. W bajkach ma swoje miejsce. Więcej

Pochwała zupy

Pochwała zupy Zaczyna się jej pora, czas, królowanie. Zimne wieczory i drogi dalekie podnoszą jej smak najbardziej i tak pewnie będzie aż do wiosny.
 Więcej

Pomidor, pomidor i jeszcze raz pomidor

Pomidor, pomidor i jeszcze raz pomidor Ci, którzy wrócili z wojaży dalekich i bliskich, nie odmówili sobie przywiezienia „pamiątek” kulinarnych. Rozkoszowali się ostatnimi kęsami prawdziwych specjałów traktując je nieomal deserowo. Ale wszystkie najprawdziwsze sery, oliwki i inne przysmaki mają swój kres. Z westchnieniem otwarte zostało ostatnie wino.
 Więcej

Zamknięte w occie

Zamknięte w occie Pora na zbieranie. Pora na „zamykanie” i odstawianie smaków na zimę. Wydaje się, że coraz chętniej, choć nie w takich ilościach jak dawniej – przetwarzamy jesienne owoce, zioła, jarzyny. Suszymy, smażymy, a część aromatów „chowamy” w octach.
 Więcej

Ocalić zacne smaki

Ocalić zacne smaki O stowarzyszeniu zacne smaki ocalającym do życia potocznego je przywracającym, czyli o Kresowej Akademii Smaku słów kilka, bo warto.
 Więcej

Oliwa na wierzch wypływa

Oliwa na wierzch wypływa Porobiło się tego lata w mojej kuchni. Śródziemnomorska aura doprowadziła mnie do niemal zupełnego odstawienia tradycyjnych tłuszczów naszego regionu. Jedyny, jaki pasował mi do wszystkiego - to oliwa. Na ciepło i na zimno, na surowo i w gotowaniu. Więcej

Niebieskie migdały

Niebieskie migdały Lato i błękitne niebo nad nami. Aby zachwycić się nim w pełni, ujrzeć całą jego przeogromność – najlepiej położyć się pod gruszą. Z dala od wszelkich doskonałością ludzką wzniesionych pionów i poziomów, wspaniałych urządzeń mających ułatwiać życie. Coraz rzadziej zdarzają nam się chwile kontemplacji, coraz trudniej oderwać się choćby w myślach od cywilizacji.
 Więcej

Bar lodowy

Bar lodowy Słońce i upały kochamy najbardziej, gdy znajdujemy się nad brzegiem morza lub jeziora... Czas płynie leniwie, zanurzamy się w zimnych i rześkich wodach Bałtyku, chłodząc się i przypiekając naprzemiennie. W mieście upały znosimy zdecydowanie gorzej. Stojąc w korkach na rozgrzanych od słońca ulicach wzdychamy: Ach, znaleźć się teraz na biegunie północnym – chociaż na 3 min.
 Więcej

O kuchni kalifornijskiej rozmowa nad Wisłą

O kuchni kalifornijskiej rozmowa nad Wisłą Jak to zwykle bywa letnią porą – wędrujemy. Jedni poznają dalekie, ciekawe kraje. Inni starają się choć na chwilę wpaść nad Wisłę, ukoić nieco swą nostalgię. Rozmowy i spacery nie mają końca... Jest też chwila na poznanie (choć z daleka) innych kulinariów i wymianę kuchennych przepisów.
 Więcej

Kuchnia naszych sąsiadów

Kuchnia naszych sąsiadów Nasze letnie peregrynacje (czyli w poszukiwaniu „bigosów” u sąsiadów). Zaczynamy wakacyjne wędrówki. Może po drodze do raju obżartuchów (Włochy czy Francja) wpadniemy na małe co nieco do sąsiadów. Buszując po granicznych rubieżach naszego kraju, wychylimy się na chwilę tylko – by uraczyć się specjałem sąsiedzkim. Więcej

Ucywilizowane ognisko

Ucywilizowane ognisko Kożuchy i palta dawno w szafach, trawniki coraz bardziej zielone, ptaszki śpiewają... Niewątpliwie czas najwyższy wyciągnąć ze schowka grill. To użyteczne i bardzo potrzebne urządzenie stało się u nas modne całkiem niedawno, bo w latach 90-tych. Gdy opuszczały nas wojska radzieckie, a szerokim strumieniem wlewało się wszystko, co zachodnie, dostaliśmy w prezencie od braci Amerykanów zwyczaj pieczenia na wolnym ogniu, znany jako barbecue. Szybko się uczymy, więc od razu przystosowaliśmy na własne potrzeby ten zachodni zwyczaj i od tej pory hulaj dusza.
 Więcej

Wiosenne przyjemności

Wiosenne przyjemności Maj przynosi ze sobą moje dwa ulubione drobiazgi: konwalie i szparagi. W tym roku pojawiły się niemal równocześnie. Prawdziwie pachnące konwalie z ogrodu zachwycają tylko w maju. Prawdziwie smaczne szparagi towarzyszą nam jeszcze w czerwcu. Być może to już jedna z ostatnich jarzyn, które na wiosnę smakują najlepiej. Ani wcześniej, ani później - tylko właśnie teraz.
 Więcej

Sezon otwarty - czyli czas ogródków miejskich i wiejskich

Sezon otwarty - czyli czas ogródków miejskich i wiejskich Jaki jest urok ogródka miejskiego? Ulokowani na skraju ulicy będziemy znowu z pewnym zdziwieniem obserwować toczące się wokół nas pełną parą życie miasta. Konstatować, że chyba wyglądamy równie dziwnie, czasami zabawnie, pędząc tak pośpiesznie i niczego nie dostrzegając dookoła. Aktualna moda – prawie jak z karnawału w Rio – doda smaku nie zawsze najlepszej kawie.  Więcej

O drinkach i zawodzie barmana

O drinkach i zawodzie barmana Kiedy słońce zacznie powoli zbliżać się do horyzontu, zastanawiamy się, jaki powinien być ostatni akord udanego dnia... Może na leżaku? Powoli sącząc z kieliszka drink przygotowany przez naszego „domowego” barmana?
 Więcej

Lubicie świeże, chrupiące bułeczki?

Lubicie świeże, chrupiące bułeczki? No pewnie... Ja też! Kruszące się drobnymi płatkami nad talerzykiem, złoto przyrumienione croissanty? A jakże... Jak to miło zrobić niespodziankę swojej drugiej połowie i przynieść do kawy takie cudo. Tylko jak to zrobić, żeby podczas drogi nie straciły tego, co jest ich najmilszą cechą – owej kruchości delikatnej? Więcej