Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!
archiwum felietonów

Zupa nic, piwna, wodzionka. Zrób zupę z niczego

Zupa nic, piwna, wodzionka. Zrób zupę z niczego Polska kuchnia zupami stoi. W każdej kuchni narodowej można znaleźć tanie i smaczne zupy, które mają „utylizować” resztki różnorakich produktów, lub nasycić głód minimalnym kosztem. Zupy „nic” zyskują na aktualności szczególnie w tzw. ciężkich czasach. Przedstawiamy trzy fascynujące, prościutkie i relatywnie tanie zupy będące zwieńczeniem podejścia do gotowania, które można określić właśnie jako „coś z niczego”. Więcej

Masala czaj – smak Indii

Masala czaj – smak Indii Herbata gotowana razem z mlekiem i przyprawami? W jednym garnku? Bez podawania jej na specjalnej zastawie, bez dzbanuszka na mleko? Właśnie bez tego wszystkiego, za to intensywnie, aromatycznie i bez względu na okoliczności. Masala czaj pija się zarówno podczas zimnych nocy na pustyni, potwornie gorących dni w centrum Bombaju, jak i w wilgoci i upale Goa. Więcej

Moda na mleczne koktajle trwa

Moda na mleczne koktajle trwa Receptura na koktajl mleczny jest prosta jak większość doskonałych receptur. Ot jakieś intensywne w smaku owoce, które po zmiksowaniu mieszamy z kefirem lub kwaśnym mlekiem, dosładzamy, schładzamy i tyle. Można spokojnie założyć słomkowy kapelusz, usiąść pod parasolem i przyglądać się pszczółkom niespiesznie latającym nad polami. Więcej

Wykwintna sułtańska kuchnia

Wykwintna sułtańska kuchnia Czas na coś naprawdę wykwintnego - kuchnię prawdziwie sułtańską. W przeciwieństwie do kuchni ludowej, w kuchni władców stawiano przede wszystkim na wyrafinowanie i wymyślność potraw, objawiającą się w łączeniu smaków słodkiego i słonego, a wszystko w towarzystwie jak najwykwintniejszych dodatków i przypraw.  Więcej

Kuchnia Turcji

Kuchnia Turcji Stwierdzić, że Turcja jest dużym krajem to banał, ale jego prawdziwość czuje się dopiero wtedy, gdy przejedzie się kraj wszerz i wzdłuż. Z jednej strony Turcja ma w sobie coś głęboko bałkańskiego czy greckiego, z drugiej strony sięga do terytoriów narodów kaukaskich, by w swym południowo wschodnim rejonie sprawiać jak najbardziej uprawnione wrażenie, że przebywamy już na Bliskim Wschodzie. Góry, cztery morza, tereny półpustynne, kilka narodów, kilka religii – jednym słowem różnorodność. Jak powszechnie zaś wiadomo to właśnie różnorodność jest podstawą interesującej i smakowitej kuchni. Więcej

Tureckie przysmaki z ulicy

Tureckie przysmaki z ulicy Wróciłem z Turcji. Co zjadłem to moje, opiłem się gigantycznych ilości herbaty, widziałem kawałek brody proroka Mahometa i jaskinię, w której miał się urodzić Abraham. Tak więc wycieczkę mogę uznać za udaną. Kuchnia turecka wchłonęła pomysły kulinarne narodów jej poddanych i stworzyła różnorodny i bardzo smaczny konglomerat. Zdecydowanie wart penetracji. Więcej

Pierwsze warzywa

Pierwsze warzywa Nawet pojawienie się nieco sztucznych nowalijek (jak na przykład całoroczne młode ziemniaki z Egiptu) nie powinno nas odstręczać od korzystania z rozkoszy sezonu. Warto sprawdzić, kiedy rozpoczyna się czas danych warzyw i owoców, nigdy nie są smaczniejsze niż wtedy, a oczekiwanie na „przybycie”: bobu, ogórków, truskawek czy pomidorów to radość prawdziwa tym bardziej, że w końcu z pewnością spełniona. Więcej

Kulinarna pedofilia

Kulinarna pedofilia Dzieci są z natury ufne i bezpretensjonalne, będą zajadać się tym, co najbardziej im smakuje w ilościach często przekraczających prawdziwe zapotrzebowanie organizmu. To właśnie ścieżka fast foodów i koncernów produkujących różne spożywcze paskudztwa – uzależnić od tego, co niezdrowe, a jednocześnie zepsuć gust kulinarny, niejednokrotnie na całe życie. Nie zawaham się nazwać takich odrażających działań kulinarną pedofilią. Więcej

Coś słodkiego dla mamy

Coś słodkiego dla mamy Dzień matki – jedno z nielicznych świąt, które naprawdę się przyjęło. Sprzedaż kwiatów wzrośnie, mamy znajdą się w centrum uwagi, nadarzy się doskonała okazja dla ewentualnych przeprosin. Ja proponuję, aby dopieścić mamy kulinarnie – to w końcu przeważnie one były tymi osobami, które wprowadzały nas do kuchni – od karmienia piersią poczynając, a często na ostatnich „kawalerskich” i „panieńskich” obiadach kończąc. Czas się odwdzięczyć. Więcej

Cytrynowo – imbirowo

Cytrynowo – imbirowo Imbir praktycznie w każdej wersji, zarówno młody nadający się do kandyzowania, jak i starszy dodawany jako przyprawa do potraw, jest doskonałą, smakowitą przyprawą. Dodaje potrawie cudownego cytrusowego lub cytrusowo- korzennego aromatu. Imbir daje poczucie świeżości, nie wspominając już o aspektach zdrowotnych. Dzięki swym aromatom i sokom doskonale wpływa na trawienie, działa odkażająco i przeciwzapalnie. Jednym słowem – panaceum.  Więcej

Co na majówkę?

Co na majówkę? W końcu jest ciepło, a więc postanowiłem napisać o majówkach. Właśnie o majówkach, a nie grillu, który już wkrótce opanuje nasz kochany kraj. Co prawda do grilla nic nie mam, jest to perfekcyjny sposób przyrządzania i jedzenia na świeżym powietrzu, ale majówka miała w sobie jakiś niesamowity staroświecki urok. Więcej

Cytrusowo, cytrynowo, kwaśno

Cytrusowo, cytrynowo, kwaśno Cytryna. Owoc niejednoznaczny, zbawienie chorujących na szkorbut podróżników i podpora wielbicieli wielu drinków. Doskonały dodatek do marynat drobiowych i perfekcyjne, kwaśne zastępstwo octu w kwaśnych sosach do sałatek. Jednym słowem – konieczny i perfekcyjny element kuchni narodów. Więcej

Zgaga

Zgaga Jeśli jesteście „żołądkowcami” w znaczeniu zdrowotnym, to walka z nadkwasotą i refluksami jest wam zapewne znana. Rynek dostarcza wielu leków, które czasem nawet i działają, niestety na dłuższą metę jest to leczenie czysto objawowe i nawet na moment nie dotyka istoty problemu. Cóż, w sytuacji kiedy zgaga staje się naszym drugim imieniem, warto skontaktować się z lekarzem i dietetykiem, a z drugiej strony popróbować na własną rękę zmienić dietę. Więcej

Jajko nie tylko wielkanocne

Jajko nie tylko wielkanocne Jajko – symbol kulinarny świąt Wielkiej Nocy na miarę wigilijnego karpia czy sylwestrowego szampana. Już wkrótce miliony Polaków wyruszą z koszyczkami i koszami pełnymi wiktuałów, aby dopełnić tradycyjnego święcenia pokarmów. Podczas świąt jajka będą obecne nie tylko w tradycyjnej gotowanej (a czasem kraszonej) formie. Pojawią się również jako dodatek do chrzanu czy nadzienie wielkanocnych rolad wieprzowych oraz element sałatek. Bez względu na preferowaną dietę życzę zdrowych, spokojnych, sycących i wesołych świąt Wielkiej Nocy. Więcej

Niezła kiszka

Niezła kiszka Kaszanka nie kojarzy się ludziom najlepiej. Nawet ci, którzy ją uwielbiają jedząc często w domu, niejednokrotnie traktują ją jak „guilty pleasure”. A kiszka naprawdę ma w sobie głęboki urok. Powstała z biedy, czy raczej chęci wykorzystania wszystkiego co się da, a więc również krwi. W końcu kiszka stanowi doskonałą propozycję na taniutki i pożywny obiad, razem z zasmażaną kapustą z wędzoną słoniną i ziemniakami pieczonymi z rozmarynem czy majerankiem. To jeden z najsympatyczniejszych tanich obiadów. Więcej