Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!
archiwum felietonów

Kuchnia Portugalii

Kuchnia Portugalii Kuchnia portugalska to zapis historii tego kraju. To pogłębiająca się w osiemnastym wieku rywalizacja gospodarcza Anglii i Francji przekonała Anglików do poszukiwania alternatywy dla win francuskich. Portugalia zawdzięcza mnichom nie tylko metody produkcji wina, serów, suszonych wędlin i konfitur. Portugalia zawdzięcza im również technikę solenia dorsza – narodowej potrawy tego nastawionego na eksplorację mórz państwa. Więcej

Wałówka w podróży

Wałówka w podróży Czasy wielozadaniowej wałówki bezpowrotnie minęły. Oczywiście minęły w ujęciu masowym. Do dziś przecież znajdą się osoby, które bez kanapek na drogę nie wyjdą z domu. Dla niektórych współpasażerów jest to prawdziwe przekleństwo, szczególnie kiedy kanapki przełożone są naczosnkowaną i intensywnie pachnącą kiełbasą.  Więcej

Obwarzanki, bajgle, precle

Obwarzanki, bajgle, precle Zjadło się ich naprawdę mnóstwo, szczególnie na pierwszych latach studiów. Nadają się do szybkiego zaspokojenia głodu wprost idealnie – sycące, wysokokaloryczne, idealne do wzięcia w rękę i biegu do kolejnych zajęć dnia. Dlatego właśnie ukochali go sobie krakowscy studenci i mimo popularności kebabów, hamburgerów czy innych pseudochińszczyzn, obwarzanek to wciąż potęga. Więcej

Ryż

Ryż Na Dalekim Wschodzie ryż jest tym, czym dla nas ziemniaki i chleb, dla Latynosa kukurydza, a dla Eskimosa mięso – podstawą kuchni. Istnieje niezliczona ilość legend i bóstw bezpośrednio lub pośrednio powiązanych z ryżem. W niektórych rejonach Chin przywitanie brzmi po prostu: Czy jadłeś dzisiaj ryż? co jest swoistym odpowiednikiem: Jak się masz? Jeśli ktoś ryż jadł, to raczej ma się dobrze. Ryż jest bardzo ważny dla kuchni i to nie tylko kuchni Wschodu. Więcej

Nowalijki

Nowalijki Nie szaleję za warzywami. Oczywiście jem je codziennie, przyrządzam na najróżniejsze sposoby, ale gdybym miał wybrać pomiędzy pierwszorzędnym ratatouille, a doskonała golonką lub wieprzowiną w sosie z knedlikami, to raczej nie zawahał i przyznałbym mięsu palmę pierwszeństwa. Choć akurat ratatouille uwielbiam. Jednak kulinarny świat bez warzyw byłby przerażająco monotonny. Wiosna przyszła – czas zająć się warzywami. Więcej

Utopence

Utopence Niedawno rozpływałem się nad urokami polskich kiełbas. Dziś czas na opowiedzenie nieco o ich wykorzystaniu w kuchni. Można kiełbasę zajadać, można wykorzystać ją jako mięsny „wkład” do kanapek, ale często swój prawdziwy pazur kiełbasa pokazuje, gdy odda swój wędzony (lub nie) smak potrawie, ewentualnie sama stanie się sercem gorącego posiłku, ale zanim przejdziemy do dań gorących, zwierzę się ze swej wielkiej kiełbasianej miłości – z miłości do utopenców. Więcej

Kiełbasa

Kiełbasa Dziwne traktowanie wędlin to obecnie klasyka polskiego i światowego masarstwa. Wędliny są nastrzykiwane chemikaliami, wodą i czym tam jeszcze się da. Doszło już do tego, że zwykła pasztetowa czy kiszka wydają się dużo bardziej wykwintne, niż szynka - przeważnie obdarzona jakimś beznadziejnym przymiotnikiem typu chłopska, staropolska czy szlachecka). Więcej

Wielkanocny top five

Wielkanocny top five Na dniach święta Wielkiej Nocy. Co bardziej zaangażowani religijnie ludzie idą na rekolekcje, mniej zaangażowani zaczynają śledzić hipermarketowe promocje, większość cieszy się z wiosennej pogody, a prawie wszyscy sprzątają. Tak czy inaczej – Wielkanoc się zbliża. Specjalnie dla czytelników, mój zupełnie subiektywny top five potraw wielkanocnych.  Więcej

Dekorowanie potraw

Dekorowanie potraw Współcześnie wygląd potrawy ma niejednokrotnie dużo większe znaczenie niż jej świeżość czy smak. I choć nie należy przesadzać z takim podejściem, to jednak trzeba powiedzieć, że coś co jest smaczne, powinno też ładnie wyglądać i „paść” nasze oczy na równi z zapachem potrawy, jej smakiem i konsystencją. Więcej

Śledzie

Śledzie Przyszedł post, jedzmy śledzie i inne ryby, przy Wielkanocy poprawimy wieprzowiną (w najróżniejszych wersjach, od wędzonej, aż po pieczoną) zaprawione chrzanikiem (w wersji z burakami i jajkami). Ich intensywny smak powoduje że nawet w najprostszej wersji będą smakowały ich wielbicielom, a ci którzy ich nie znoszą, raczej nie zostaną przekonani. Więcej

Piekło w gębie

Piekło w gębie Ostrością stoją trzy popularne na świecie kuchnie: meksykańska, tajska i indyjska. Oczywiście granice normalnie popularnej ostrości zostają przekroczone w wielu innych kuchniach: chińskiej, cajuńskiej, w kuchniach narodów i plemion Afryki czy Karaibów, jednak to właśnie w tamtych kuchniach ostrość przyjęła się szczególnie dobrze. Każda z nich ma swoją metodę „podawania” ostrości. Głównym rozróżnieniem jest metoda balansowania ostrości. Prawidłowo wyostrzona potrawa często przy pierwszym kęsie wcale nie jest ostra, ostrość dociera spod smaku. Więcej

Co do wina?

Co do wina? Pesymizm kulinarny dopada mnie coraz częściej. Czarne myśli dotyczące fast foodów, dominacji piersi z kurczaka i upadku kulinarnego moich ulubionych restauracji nie są jednak na tyle ciemne aby przesłonić zmiany na lepsze. Jedną z nich jest wzrost kultury picia alkoholu, oczywiście nierozerwalnie związanego z jedzeniem. Wielka w tym zasługa popkultury, aspirowania Polaków do zachodnich wzorców i działań takich ludzi jak Marek Kondrat – ostatnio handlujący winem i propagujący je. A jakie jedzenie najbardziej pasuje do wina? Więcej

Golonka. Kuchnia odzyskana

Golonka. Kuchnia odzyskana Chyba każdy kto lubi jeść, ma swe ulubione jedzenie uliczne. Moim ulubionym ulicznym jedzeniem jest golonka. Oczywiście nie jest ona takim fast foodem z tradycjami jak hot dog czy obwarzanki, trudno w końcu wziąć golonkę do ręki i popędzić z nią do zajęć dnia codziennego, ale to właśnie ona staje mi przed oczami, kiedy myślę o jedzeniu ulicznym. Nie każda jednak zasługuje na to, aby być ulubioną – o nie!  Więcej

Wybitne słodycze

Wybitne słodycze W żadnym innym przypadku natura nie dokonała takiej koncentracji bogactwa smaku i wartości odżywczej, jak w ziarenku kakao. (Alexander von Humboldt). Nie jestem namiętnym wielbicielem słodyczy. Czasem człowiek staje w obliczu przeżycia, które go przerasta i każe mu zrewidować swe poglądy. Tak jak w przypadku kiedy staje się w obliczu słodyczy perfekcyjnej i skończonej. Więcej

Ukojenie gardła

Ukojenie gardła Jakiś czas temu napisałem tekst o przekąskach krajów islamu. Mam nadzieję, że zostały one już przetrawione – czas bowiem na dania główne i deser. Bez względu jednak na to jak różnorodne by nie były kulinarne twarze kuchni narodów wyznających islam, to 90% Polaków na pytanie o to jakie danie kojarzy się im z islamem, odpowie bez pudła „kebab”. Więcej